Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det är fortsatt trögt för företagandet i Lysekil och Munkedal enligt den enkät Svenskt Näringsliv gjort. Bild: Nora Lorek/TT

Fortsatt trögt för företagare i Lysekils och Munkedal

Dals-Ed i täten, Orust klättrar och Uddevalla stoppar den negativa utvecklingen. Men både Munkedal och Lysekil får finna sig i fortsatt låga betyg när företagare får betygsätta näringslivsklimatet i Svensk näringslivs ranking.

– Det finns en hel del intressanta saker när det gäller företagsklimatet i Fyrbodal. Orust kommun har fått ett betydligt bättre omdöme jämfört med föregående år. Uddevalla har stoppat den negativa utvecklingen. Dals-Ed är den kommun i Fyrbodal som ligger högst och som åter fått ett bra omdöme, säger Anders Oskarsson, projektledare på Svenskt näringsliv i Västra Götaland.

Anders Oskarsson är projektledare på Svenskt näringsliv i Västra Götaland. .

Lysekils kommun har den här gången fått ett sammanfattande omdöme på 2, 83 och ligger lägst bland kommunerna i Fyrbodal.

– Det har skett förbättringar i betyget när det gäller attityder till företagande bland politiker och tjänstemän. Däremot har betyget när det gäller upphandling och service till företag blivit något lägre, säger Anders Oskarsson.

Sjösatt projekt för att förbättra

Lysekil har under årens lopp gjort olika satsningar för att förbättra näringslivsklimatet. Mellan 2005 och 2010 såg det bra ut innan utvecklingen åter gick nedåt.

– Vi har startat flera olika projekt för att lyckas bättre, säger Leif Schöndell, kommunchef i Lysekil.

Han fortsätter:

– Det pågår bland annat ett samarbete med Västsvenska Handelskammaren. Jag tycker också det är viktigt att nämna att Lysekil hamnat högt i andra undersökningar.

"Förbättring tar tid"

Även Munkedal ligger den här gången lågt i rankingen med ett sammanfattande omdöme på 2, 84.

– Jag ser den här undersökningen som en viktig indikator, säger Clas Hedlund, näringslivsutvecklare i Munkedals kommun, och tillägger:

– Det har startat upp en hel del intressanta projekt i kommunhuset för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Han medger att projekten inte blivit kända bland företagare ännu, något som nu ska åtgärdas.

– Vi ska informera om det på ett kommande frukostmöte med lokala företagare.

Att vända en trend för något så komplext som företagsklimat görs inte över en natt, det bekräftas av Anders Oskarsson.

– Att förbättra företagsklimat är en sak som tar tid, säger han.

Enkäten där företagarna fick svara på frågor gjordes av företaget Demoskop mellan januari och mars. 200 företag i varje kommun har fått möjlighet att svara på frågorna. 50 procent av företagen har svarat på frågorna.

Ger detta verkligen en rättvisande bild av företagsklimatet?

– Absolut, säger Anders Oskarsson.