Fritt fram att surfa gratis i Lysekil

Lysekil har öppnat upp gratis wifi. Till en början gäller det centrala Lysekil men planen är att även Skaftö och Brastad så få wifi-zoner.

ANNONS
|

Vid midsommar tändes de första sändarna upp. Det öppna nätet finns i centrala Lysekil vid bland annat Stadsparken, Havets Hus, Rosvikstorg och Södra hamnen.

– Vi har fått lite kommentarer och pratat med näringsidkare som tycker det är väldigt positivt. Det gör ju också att man kan jobba som handlare mer med sina sociala medier och erbjudanden. Det ökar tillgängligheten till deras försäljningskanaler och det är det vi vill stödja, säger projektledaren Cia Säll.

Idén till fritt wifi i centrum kommer ursprungligen från företagare, framförallt i besöksnäringen förklarar Cia Säll.

– De har sett ett värde av att ha den tillgängligheten och att det skapar attraktivitet i kommunen.

ANNONS

Politikerna i Lysekil beslutade tidigare i år att avsätta 600 000 kronor för att bygga ut det trådlösa nätverket i centrum. Det har sedan gjorts inom ramen av projektet Urban Platsinnovation.

Cia Säll förklarar att man även tittar på möjligheterna att öppna upp gratis wifi på Skaftö och i Brastad.

– Vi ska se vad det finns för tekniska möjligheter, men det handlar om delar av centrumbildningarna.

Hastigheten på uppkopplingen är 5 megabit per sekund.

– Det är inte tillräckligt för att titta på film men det är inte heller tanken. Tanken är att titta på erbjudanden från butikerna och hitta sevärdheter.

Nätverket kommer inte ha någon ytterligare censur utan man håller sig till regelverket som leverantören av nätet garanterar.

– Det är den vanliga lagstiftningen som gäller, man får inte ladda ned eller posta sådant som är otillbörligt.

Efter att flera andra svenska städer infört öppet internet har Konkurrensverket tittat på om kommunala surfzoner är otillåten konkurrens och kommit fram till att så inte är fallet.

I Lysekil tycker man det är bra att internet är tillgängligt för alla.

– Jag tycker det är en demokratifråga att det finns ett öppet nät som folk kan använda sig av och att det inte är begränsad till folk som kommer från det här landet. I dag är det den vägen man hämtar sin information, vi öppnar bara en kanal för människor.

ANNONS
ANNONS