Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gömde meddelande i kyrka – så levde de sen

En målade väggarna på Naturhistoriska museet, en var en skicklig gevärsskytt och minst en utvandrade till Amerika. Tipsen om vad som hände med de sju målarna som gömde en flaskpost i kyrkan för 115 år sedan har strömmat in till tidningen.

I förra veckan skrev tidningen om en flaskpost som gömdes av sju målare när Lysekils kyrka byggdes. Tidningen gjorde ett halvhjärtat försök att hitta information om några av målarna genom att ringa Skatteverket. "Lite slappt" konstaterade en läsare i mejl och flera verkar ha hållit med. För mejl med info om målarna har strömmat in. Fyra av dem vet vi nu en hel del mer om:

Anders Philip Cederberg: Föddes den 4 juli 1874 i Lidköping. Tidningen har varit i kontakt med Anders barnbarn som berättar följande: "Vid detta tillfälle var han ju bara 27 år gammal. Anders gifte sig med Julia Jensen från Norge och flyttade sedan till Göteborg. I Göteborg startade han Cederbergs målerifirma och hade mycket arbeten i Vasastan med både vanliga måleriarbeten men också ådringsarbeten (typ trä och marmorimitation) i trappuppgångar som även krävde konstnärliga anlag. Ett stort arbete som han ansvarade för var måleriarbetet i Naturhistoriska museet när det byggdes. Farfar och farmor fick 8 barn och Erik, min far, var näst yngst i skaran. (föddes 1914 och lämnade oss 1991) Min far Erik arbetade också i farfars firma som målare. Farfar gick ur tiden 1953 ett år innan jag föddes."

Erik Viktor Holm: Föddes den 2 mars 1876 i Göteborg. Många läsare har tagit på sig att kartlägga denna målares liv. Flera konstaterar att han gifte sig den 22 oktober 1899 med Hildur Ingeborg. De bodde i Karl Johan församling och fick tre barn. Erik Viktor Holm emigrerade ensam till USA i september 1904 och resten av familjen följde efter 1912. I augusti 1919 återvände de till Sverige och Göteborg igen. Erik Viktor Holm dog efter en hjärnblödning den 6 april 1931 i Majbo i Hagen.

Leonard Zackeus Olsson: Föddes den 5 maj 1872 i Skänninge. Dog ogift den 14 februari 1950 i Karl Johans församling i Göteborg.

Otto J Nylén: Föddes den 10 december 1881 i Välinge och hade elva syskon. Tidningen har varit i kontakt med två av Ottos släktingar, varav en berättar: "Otto Nylén var min farfars farbror. Han flyttade från Välinge till Göteborg 1896. Bodde på Masthugget och avled i Tyfus 1918." Släktingen kan också berätta att Otto gifte sig med en Anna och fick fyra barn och fem barnbarn. Släktingens farfar har skrivit om Otto i sina anteckningar: "Målare hos De Förenade i GBG. Skicklig gevärsskytt. Till växten liten, grov. Häftigt humör." Han ska också ha varit konstnär och målat en del goda tavlor.

Fortfarande saknas information om vad som blev av tre av herrarna:

Olof Thorsen: Föddes den 16 december 1870 i Sarpsborg, Norge.

John Olof Olsson: Föddes den 24 december 1882 i Munkedal.

Gustav Torsberg: Föddes den 8 mars 1883 i Göteborg

Flera läsare har spekulerat kring om det kan vara så att det inte går att hitta mer om dem eftersom de utvandrade till Amerika.

Vet du mer? Hör av dig till oss!