I över ett dygn blockerade Greenpeace inloppet till Preemraff i Lysekil. På fredagskvällen valde de att flytta på sig.
I över ett dygn blockerade Greenpeace inloppet till Preemraff i Lysekil. På fredagskvällen valde de att flytta på sig. Bild: Andrew McConnell

Greenpeace blockerar inte längre inloppet till Preemraff

Efter över ett dygns aktion har nu Greenpeace flyttat på sitt fartyg Rainbow Warrior i Lysekil. Nu blockerar fartyget inte längre inloppet till Preemraff.
– Vi flyttade oss av säkerhetsskäl, säger Markus Mattisson på Greenpeace, ombord på fartyget.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I över ett dygn har Greenpeace fartyg Rainbow Warrior blockerat inloppet till Preemraffs hamn i Lysekil. Anledningen är en protest mot Preems planer att bygga ut raffinaderiet.

Under torsdagskvällen och även under fredagen har organisationens intention varit att ligga kvar och blockera inloppet till dess att antingen Preem drar tillbaka sin ansökan om utbyggnad, eller att regeringen, som nu har frågan på sitt bord, beslutar att det inte blir någon utbyggnad.

LÄS MER: Greenpeace blockerade inloppet till Preemraff – stor polisinsats

Men på fredagskvällen flyttade alltså Greenpeace på fartyget.

– Det var en oljetanker som beslutade att köra ut från Preemraff och då valde vi av säkerhetsskäl att flytta på oss. Det var det säkraste för både oss och dem, säger Markus Mattisson, ombord på Rainbow Warrior.

ANNONS

Är detta ett misslyckande från er sida?

– Vi har stoppat åtta oljetankers att åka in till och ut från Preemraff under 24 timmar. Vi har hållit fanan högt. Jag skulle säga att den här aktionen tydligt visar att Preem inte har några intentioner att dra tillbaka sin ansökan om utbyggnad, och då menar vi att det nu verkligen är upp till Stefan Löfven att ta sitt förnuft till fånga och hindra utbyggnaden.

Nu ligger Rainbow Warrior för ankar längre ut i fjorden. Hur aktionen kommer fortgå de kommande dygnen är nu oklart.

– Vi följer situationen, säger Markus Mattisson.

Men nu är det fritt fram för oljetankers att ta sig in och ut från raffet, vad tänker du om det?

– Vi ligger för ankar här, vi ligger inte längre i kanalen. Jag tycker inte personligen att det är fritt fram för oljetankers att frakta olja fram och tillbaka som resulterar i produkter och sedan eldas upp och leder till mer utsläpp.

Polisen har haft en stor insats i Lysekil under dagen. Preem har tillsammans med bland annat polis och andra berörda myndigheter haft löpande möten för att uppdatera varandra om läget.

Preems presschef Dani Backteg sa tidigare på fredagen att aktionen inte påverkar raffinaderiets produktion:

ANNONS

– Det är inget avgörande på något sätt. Tack och lov har vi inte så tighta marginaler. Det är klart vi vill ha de här produkterna som är på väg till oss. Men i den mån det drabbar oss nu är det hos enskilda medarbetare som inte tycker det är så roligt. Det är människor av kött och blod som tycker det är olustigt.

Under lördagen var läget fortsatt detsamma, meddelade Dani Backteg vid 21-tiden på lördagen.

– Det har varit lugnt så vitt jag vet. Fartyget från Greenpeace har stannat kvar vid samma positionering.

Polisen ska dock vara kvar på platsen och har ett pågående ärende.

ANNONS