Gullmarsgymnasiet i Lysekil inför distansundervisning.
Gullmarsgymnasiet i Lysekil inför distansundervisning. Bild: Ingvar Spetsmark

Gullmarsgymnasiet inför distansundervisning

Gullmarsgymnasiet går över till distansundervisning. Vissa klasser kommer att på tisdagen påbörja undervisning hemifrån – men det kommer fortsatt vara elever i skolan.

ANNONS
|

Gullmarsgymnasiet inför distansundervisning från och med tisdag, meddelade Lysekilsskolan på sociala medier under måndagen. Syftet är att minska trängseln under den andra vågen av coronaviruset.

– I fredags hade vi kontakt med smittskyddsenheten och smittskyddsläkare. Deras rekommendation var att vi skulle tunna ut lite på skolan utifrån det allmänna läget som är just nu, säger Martin Odell, rektor på Gullmarsgymnasiet.

Under resten av terminen, fem veckor framöver, kommer vissa klasser att ha utbildning på distans varvat med närvaro i skolan. Årskurs två och tre i de högskoleförberedande programmen kommer att varannan vecka i skolan och varannan på distans.

– Sedan har vi sju yrkesprogram och där har vi sju olika lösningar. Det är lite blandat. Det är många som är ute på sina lärlings- och APL-platser (arbetsplatsförlagt lärande). För en yrkeselev kan det vara att man är två dagar på praktik, en dag i skolan och två dagar på distans, säger Martin Odell och fortsätter:

ANNONS

– I yrkesprogrammen har vi ganska små grupper, de är inte mer än tolv. När de är i skolan har vi bra klassrum och de kan hålla distans. Jag ser inte särskilt stor oro för att de inte skulle kunna sköta rekommendationerna bra.

Omkring 150 färre elever varje vecka

Totalt kommer det att vara omkring 150 färre elever i skolans lokaler under veckorna. Det ska bidra till att det blir ett lägre tryck i korridorer och matsal. Att skolan haft coronafall är dock inte en orsak till att man nu distansförlägger undervisningen.

– Smittskyddsläkarna anser att de fall vi har haft på skolan är en spegling av hur det ser ut i samhället. De gör inga slutsatser på att det är en viss klass eller att det är elever som har träffats. Det är egentligen det allmänna läget som gör att vi går över till distans, säger Martin Odell.

– Smittan ökar i kommunerna och det går ganska fort. Utifrån det ska vi minska trycket här och det blir även mindre tryck på kollektivtrafiken.

Reaktionerna från eleverna har varit blandade, menar Odell. Han påpekar dock att alla varit medvetna om risken.

– Vi har pratat om att det skulle kunna komma. Lärarna har varit förberedda på det under hela hösten.

ANNONS

Har det funnits någon oro bland elever och lärare?

– Det har varit en lugn stämning under hösten. Alla har gjort sitt för att bidra till att det ska bli så bra som möjligt. Bland lärare har det varit båda delarna. Några har varit oroliga, andra har varit lugnare. Men alla har hanterat det bra och professionellt, säger Martin Odell.

ANNONS