Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oscars i Lysekil Bild: Ingvar Spetsmark
Oscars i Lysekil Bild: Ingvar Spetsmark

Här avgörs Preemraffs framtid

Under fyra dagar i mars ska framtiden för Preemraff avgöras. På societetshuset Oscars i centrala Lysekil håller Mark- och miljööverdomstolen förhandlingarna som sedan ligger till grund för om raffinaderiet ska få tillåtelse att byggas ut eller inte.

Bakgrunden kan ni vid det här laget. Preem vill bygga ut raffinaderiet i Lysekil. Bolaget skickade in en ansökan om ett miljötillstånd och fick godkänd av mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Beslutet överklagades av flera organisationer och grannar och frågan ska nu upp i Mark- och miljööverdomstolen.

Det sista ordet har dock regeringen, som 23 augusti förra året bestämde sig för att ta över avgörandet.

Men först ska frågan behandlas av Mark- och miljööverdomstolen. Och det ska göras på plats i Lysekil. Förhandlingarna är planerad att hållas under fyra dagar, där en av dagarna fungerar som reservdag om förhandlingarna drar ut på tiden.

Tre dagar är planerade

Tisdagen den 10 mars tar rätten över samlingslokalen på Oscars i Lysekil. Första dagen är öronmärkt åt att de som överklagat ska framställa och utveckla sina överklaganden. Bland de som ska höras under dagen finns Naturskyddsföreningen, Jordens vänner och föreningen Klimataktion. Därutöver ska även Preem få redogöra för sin inställning till överklagandena.

Under onsdagen ska Preem redogöra för sina planer för utbyggnaden. Dessutom ska myndigheter som yttrat sig i målet redovisa sina yttranden, bland dem finns länsstyrelsen i Västra Götaland och Naturvårdsverket.

LÄS MER: Tusentals väntas demonstrera mot Preemraffs utbyggad

På det som är tänkt att bli sista dagen av förhandlingarna, torsdagen, ska en så kallad syn genomföras på Preemraff. Det innebär att domstolen åker till raffinaderiet för att få en bild av platsen.

Efter det väntas slutanföranden och besked om när regeringen informeras om domstolens yttrande.

Skulle något inte hinnas med under de första tre dagarna fungerar fredagen som en reservdag.

LÄS MER: Kommunen ger tummen upp för Preemraffutbyggnad