Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Plusmärkt innehåll – synligt bara för dig som är kund

Här blir fyrhuset officiellt ett underverk

Stångehuvuds fyrhus är ett underverk. Det blev resultatet när över 12 000 personer röstade i Västarvets omröstning. Ett år av förberedelser ligger bakom, och på måndagen fick fyrhuset – ett signum för kommunens beroende av havet – det officiella beviset.

En tio minuters promenad från Gullmarsvallen står det. Ett vitt litet hus, längst ut mot havet: Stångehuvuds fyrhus. När Västarvet för ett år sedan började presentera de nominerade till att bli regionens sju underverk var fyrhuset Lysekils bidrag.

Och nomineringen räckte hela vägen. På måndagen besökte representanter för Västarvet Lysekil för att dela ut diplomet som förklarar att Stångehuvuds fyrhus är ett av regionens underverk.

– Fyrhuset är ett signum för kommunen, säger Eva-Lott Swahnberg, ombud för stiftelsen Carl och Calla Curmans stiftelse som äger fyrhuset, och fortsätter:

– Lysekil är en kommun som levt på havet. Sjömän har behövt vägledning med fyren, och vi har fått, och har fortfarande, vår inkomst och näring från havet.

Trots att Stångehuvuds fyrhus inte direkt motsvarar förväntningarna av hur en fyr ska se ut, var det så den användes fram till 1940, då en ny fyr installerades på Humlesäcken strax söder om Stångehuvud. När den fortfarande var aktiv fanns glasskivor placerade på ställningar på fyrens nordliga och sydliga sidor.

LÄS MER: Populära Hållö fyr prisas som nytt underverk

Egentligen är hela området runt fyrhuset en del av nomineringen, förklarar Hampus Winroth, antikvarie på Västarvet. Men den vita byggnaden fungerar som ett monument över området.

– När vi skulle bestämma oss vad som skulle nomineras från Lysekil funderade vi över Grundsund, Fiskebäckskil och även gamla delarna av staden. Här har vi graniten och havet, fyrhuset var en förutsättning för fisket, säger han.

"Här är vi inte ett dugg oroliga"

Winroth berättade också att av alla sju nyblivna underverk är det bara fyrhuset som inte är K-märkt. Han känner dock ingen oro över husets framtid.

– Vissa ställen vi är på känner vi att vi får uppmärksamma kommunen på att de ska ta hand om dem. Här är vi inte ett dugg oroliga, säger han och syftar till att Carl och Calla Curmans stiftelse tar väl hand om underverket.

LÄS MER: Här är Västra Götalands sju underverk

Ceremonin avslutades med att Eva-Lott Swahnberg och kommunrepresentanten Agneta Blomqvist tog emot ett diplom och en blombukett. Det är däremot fortfarande oklart var diplomet ska sättas upp.

– Det får vi ta på nästa styrelsemöte. Vi har ju ingen egen lokal förutom fyrhuset. Vi får se var vi placerar det för att det ska bli tillgängligt för alla, säger Eva-Lott Swahnberg.