Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Christina Johansson är vd på Lysekilsbostäder. Hon är relativt nöjd över resultatet i förhandlingarna. Bild: Ulf Michal

Högre hyror ger utrymme för investeringar

De närmaste två åren höjs hyrorna med 3, 25 procent för det kommunala bostadsbolaget Lysekilsbostäder. Höjningen innebär att bolaget kan gå vidare med ett antal större investeringar.

– Vi behöver pengar både till det löpande underhållet och till olika nya investeringar, säger Christina Johansson, vd på Lysekilsbostäder.

Förhandlingarna med Hyresgästföreningen har nyligen avslutats och det innebär att hyran höjs med 1, 5 procent 2019 och 1, 75 procent 2020. Nästa år innebär detta en höjning av hyran på 76 kronor för en tvårumslägenhet på 60 kvadratmeter med en hyra på 5050 kronor i månaden.

Något högre

– Höjningen är något högre jämfört med tidigare år och beror på ökade kostnader för bolaget. Nu har vi möjlighet att satsa på ett långsiktigt underhållsprogram av våra bostäder. Jag är relativt nöjd med resultatet i förhandlingarna men det finns vissa saker som kan komma att skjutas på framtiden.

Enligt Johansson ska 14 miljoner att satsas i underhåll av bostäderna de närmaste två åren. Samtidigt ska det satsas 21 miljoner i olika typer av investeringar.

Får digitala lås

– Digitala lås i bostäderna på Badhusberget, nya dörrar i förråd, ny ventilation i en förskola, målning av en fasad på Järnvägsgatan och allmänt underhåll av lägenheter ingår i våra underhållskostnader.

Kostnaderna för rotrenovering av en fastighet som ligger på Kungsgatan 59 och renovering av ett ett parkeringsdäck ingår i det som bolaget avsatt i olika typer av investeringar.