Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Har svårt att konkurrera med sol och vind

Det finns delade meningar om vågkraftverken kan bli ett effektivt sätt när det gäller att producera energi i framtiden. Energi från solceller och vindkraft anses ha stora konkurrensfördelar jämfört med vågkraft.

– Resultaten från de modeller som används för att granska energisystemets utveckling fram till 2030 visar att vågkraft har svårt att hävda sig i konkurrensen mot framför allt vindkraft och solenergi, säger Stefan Montin, som arbetar på Svenska Elföretagens forsknings och utvecklingsavdelning (Energiforsk). Ett skäl är att utveckling av vågkraft fortfarande är i ett ganska tidigt utvecklingsskede.

De modellerna som används är komplicerade och tar bland annat upp saker som handlar om hur tekniken fungerar, kostnader, effektivitet och en hel del annat.

Även Christian Azar, professor i energi och miljö på Chalmers, tycker det finns fler fördelar med vindkraft och solenergi än med vågkraft.

– Utvecklingen av vindkraftverk och solceller har pågått en längre tid och fungerar mycket bra när det gäller att leverera energi i Sverige och i andra länder.

Christian Azar vill framhålla att han inte har samma detaljkunskap när det gäller de pågående satsningarna på vågkraftverk.

– Det jag kan konstatera är att utvecklingen inte kommit lika långt men att det är viktigt att det också satsas på detta sätt att utveckla energi.

Många svårigheter måste övervinnas när det gäller att producera el med hjälp av vågorna från havet.

– Det behövs en hel del satsningar för att kunna utveckla vågkraftverken ytterligare med tanke på den tuffa miljön i havet och det är många projekt som drabbats av olika problem under årens lopp, säger Ola Carlson, biträdande professor på elteknik på Chalmers i Göteborg.

Ett problem är skillnaden på vågornas storlek, enligt Carlsson.

– Det är enorma krafter i rörelse när det blåser upp till storm ute till havs. Det handlar också om att kunna utvinna energi när det är stiltje eller när vågorna är normalhöga.