Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nu kan den planerade utbyggnaden av Havets hus sätta igång.

Havets hus får byggas ut för 23 miljoner

Inte mindre än 17 personer har överklagat byggnadsnämndens beslut som innebär att Havets hus i Lysekil får byggas ut. Men deras överklagande har nu avslagits av Mark och miljödomstolen.

Den planerade utbyggnaden av Havets hus innebär att anläggningen byggs ut för drygt 23 miljoner kronor. Västra Götalands-regionen stödjer satsningen med cirka 10 miljoner. Det som planeras är att bland annat att ersätta den stora trappan i sydväst med en tillbyggnad och flera nya akvarier. Ett syfte med satsningen är att vända den negativa trenden med allt färre besökare.

Det här ärendet har sedan byggnadsnämnden godkände ansökan om bygglov behandlats i länsstyrelsen som avslog samtliga överklaganden. Nu har Mark och miljödomstolen gjort likadan bedömning.

Det enda som återstår är att Mark och miljööverdomstolen tar beslut om att åter pröva ärendet.

De som står bakom överklagandet är boende i Kyrkvik i Lysekil som är en plats med ett stort kulturhistoriskt värde. Det finns en stor oro för mer trafik i området och ökat buller. Det finns också de som anser den planerade utbyggnaden blir större än vad planen medger.

Lysekils kommun hävdar i sitt yttrande att den planerade utbyggnaden följer gällande detaljplan. Dessutom är det så att akvariets publika delar ligger i en tillbyggnad till en träbyggnad som tidigare använts som hotell.

Mark och miljödomstolen har granskat gällande detaljplan och drar samma slutsats som länsstyrelsen och byggnadsnämnden gjort när det gäller frågan om bygglov.