Hela fyrverkeritårtan exploderade - samtidigt: ”Såg ut som en krigszon”

Det skulle bli ett glatt fyrverkeri på nyårsafton för Daniel Lundin och hans familj hemma i Brastad. I stället exploderade fyrverkeritårtan med 135 pjäser och glassplitter flög överallt.
– Området såg ut som en krigszon efter explosionen, säger Daniel Lundin.

ANNONS
|

Det har nu gått några dagar sedan nyårsfirandet hemma i Brastad som förvandlades till en mardröm. Daniel Lundin är tillbaka på jobbet efter händelsen eftersom han tycker det är viktigt att återgå till vardagen.

– Jag är glad över att ingen människa skadades, säger han.

Flög omkring

Fyrverkeritårtan hade köpts in av en svensk återförsäljare. Vilken vill inte Daniel Lundin berätta. Anledningen till inköpet är att Daniel Lundin ville bjuda på ett färgglatt skådespel på nyårsafton. Han och ytterligare två personer stod cirka 12 meter från fyrverkeritårtan.

– De första fyra pjäserna flög iväg som vanligt men sedan smällde allting samtidigt. Det jag kommer ihåg är allt glassplitter som flög omkring.

ANNONS

Den kraftiga smällen ledde till att nio fönster på Daniel Lundins hus i Brastad förstördes. Det finns heller nästan inte några fönsterrutor kvar på växthuset på tomten. Senare upptäckte han även att några kakelplattor i tvättstugan lossnat.

Inte nog med detta. Det är också så att flera grannar till Daniel Lundin fått skador i form av rutor som gått sönder.

– Jag har fått god hjälp av mina grannar som hjälpte till att plocka bort glas på nyårsdagen, säger Daniel Lundin.

Kan bli en utredning

Polisen var på plats redan på nyårsafton och har upprättat ett ärende. Men det finns inte några misstankar om brott i nuläget. Dessutom har Daniel Lundin kontaktat sitt försäkringsbolag.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap sker de flesta olyckorna med fyrverkerier under nyårshelgen. Trenden är också att antalet olyckor minskar.

Den typ av olycka som inträffat i Brastad får inte förekomma, enligt myndigheten.

– Fyrverkerier som genomgår en kvalitetskontroll blir CE-märkta innan de släpps ut på marknaden. Tårtsprängning är ett mycket ovanligt men kritiskt fel som inte får förekomma. Om det händer i ett test så får inga fyrverkerier i den produktionsomgången gå vidare till försäljning. Så det normala är att CE-märkta fyrverkerier fungerar som de ska. Samtidigt är det ett slumpmässigt urval pjäser som provskjuts i en kvalitetskontroll och det finns igen garanti för att alla exemplar kommer att fungera felfritt, säger Shulin Nie, handläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

ANNONS

Överväger utredning

Det kan också bli så att räddningstjänsten Mitt Bohuslän kommer att utreda det som hänt närmare.

– Jag har aldrig hört talas om att en sådan olycka inträffat, så detta kan komma att följas upp på något sätt, säger Mats Johansson, förebyggande chef på Mitt Bohuslän.

Även tillverkaren av fyrverkeritårtan har kontaktats.

– Återförsäljaren varit hemma hos mig och tittat på skadorna. Han var lika chockad som mig och har tagit kontakt med tillverkaren av fyrverkeritårtan, säger Daniel Lundin.

Med några dagars distans till händelsen är Daniel Lundin fortfarande rejält uppskakad.

– Jag har bestämt mig för att aldrig mer köpa fyrverkerier, säger han.

ANNONS