Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tidningsmakaren Helge Gustafzon som har avlidit.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Helge Gustafzon har avlidit

Tidningen Lysekilspostens ägare Helge Gustafzon har avlidit i en ålder av 82 år efter en tids sjukdom.

I våras tog Helge Gustafzon ett kliv tillbaka efter mer än fyra decennier som chefredaktör för Lysekilsposten, Sveriges enda tidning i fullformat som trycks och ges ut på eftermiddagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Han drev under många år Steungsundsposten som döptes om till Orust-Tjörntidningen. Helge Gustafzon, som är född i Järbo i Dalsland, arbetade på flera andra tidningar innan han flyttade till Bohuslän. Han var verksam på tidningen ELA i Vänersborg och på Nya Värmlandstidningen innan han år 1973 köpte Lysekilsposten.

– Lysekilsposten värnar om det lokala materialet och skriver om såväl smått som stort, sade han bland annat i en tidningsintervju i Lysekilsposten i våras.

Lysekilsposten grundades 1905 och redaktion och tryckeri är sedan många år inrymt i ett stenhus i södra hamnen i Lysekil. Helge Gustafzon tog över ansvaret för tidningen på 70-talet.

Brorsonen Ahlbin Gustafsson tog i våras över uppdraget som chefredaktör och tillförordnad vd i företaget.

– En egenskap som jag beundrar hos Helge är att han alltid behandlade alla människor lika, säger Ahlbin Gustafsson. Han var alltid korrekt och vänlig mot sina anställda. Det handlar om en snäll och vänlig man.

Ahlbin Gustafsson berättar också att Helge Gustafzon var en skicklig tidningsmakare som började sitt yrkesliv med två tomma händer och han hade en dröm redan som ung att en dag äga en egen tidning.

Närmast sörjande är makan Kerstin och syskon med familjer.