Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nu tänker ett antal Skaftöbor hyra en buss för att åka till socialnämndens sammanträde när äldreboendet Gullvivan ska upp till diskussion. Bild: Ingvar Spetsmark

Het fråga lockar bussresa till nämndmöte om Gullvivan

Nästa vecka är det dags för socialnämndens första sammanträde i Lysekil efter sommaruppehållet. Två ärenden gäller Gullvivan på Skaftö. Just nu finns det planer på att ordna bussresor från Skaftö för att lyssna på mötet. Detta har lett till att kommunens säkerhetsstrateg kopplats in.

I Facebookgruppen "Rädda Gullvivan" finns information att det går att åka buss till socialnämndens möte den 28 augusti. Resan startar vid skolan i Grundsund till en kostnad av 50 kronor. Thomas Rodin har tagit initiativ till bussresorna från Skaftö. Han tycker inte tonen i debatten varit för hård hittills.

Stort intresse

– Intresset för att delta på resan till socialnämndens möte är stort och jag hoppas att det blir fullsatt i bussen, säger han. Vi gör detta eftersom vi vill ha besked om framtiden för Gullvivan. Vi har försökt få besked om detta hela sommaren men utan resultat. Den allmänna uppfattningen på Skaftö är att det handlar om en nedläggning av Gullvivan.

Anledningen till att Gullvivan stängdes med kort varsel för några månader berodde på svårigheter att hitta personal. Något beslut att stänga äldreboendet i nuläget finns inte. Beslutet om stängning har lett till många upprörda känslor på Skaftö.

Måste byta lokal

– Det är första gången som jag hört talas om att det ordnas bussresor till ett politiskt möte på det här sättet, säger Joakim Hagetoft, säkerhetsstrateg i Lysekils kommun med uppgiften att hjälp politiker och tjänstemän med frågor som har med säkerhet att göra.

Den planerade bussresan har lett till att Hagetoft diskuterat situationen tillsammans med ledande politiker och tjänstemän i socialnämndens presidium.

– Vi har flyttat mötet i socialnämnden till fullmäktigesalen med anledning av detta eftersom fler ska kunna få plats, säger Joakim Hagetoft.

LÄS MER: Vi accepterar inte hot och ryktesspridning

Den del som handlar om Gullvivan gäller ett yttrande till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) med anledning av en anmälan från anhöriga till enskilda bosatta på Gullvivan. Det ärendet ska behandlas bakom stängda dörrar.

Däremot finns det möjlighet för bussresenärerna från Skaftö att lyssna på den informationspunkt som handlar om nuvarande situation på Gullvivan.

Något beslut om Gullvivan kommer inte att tas på mötet.

– Vi tycker det är bra att medborgarna kommer och lyssnar på oss, säger Ricard Söderberg (S), ordförande i socialnämnden.