Historien om Hitlerstenen på tv

När krigslyckan vände blev Hitlerstenen liggande kvar i Bohuslän. Vad hände sedan och vad tyckte stenhuggarna om att jobba åt en tyrann? En del svar ges på tv i kväll, måndag.

ANNONS
|

– Det finns mycket obesvarat än men filmen lyfter lite på mystiken, säger Terje W Fredh, författare och tidigare lokalredaktör på Bohusläningen i Lysekil.

Han medverkar i filmen och tagit fram material tillsammans med regissören Kjell Andersson. Med är också Egon Skön, 78, från Brastad, vars far var stenhuggare.

Hitlerstenen var den granit som Adolf Hitler 1941 beställde av bohuslänsk stenindustri.

Värdet var enormt- under tio år skulle årligen sten för 3,3 miljoner kronor levereras.

Med hjälp av graniten skulle Berlin och en rad andra städer byggas om till pampiga segermonument med gigantiska paradgator och byggnader.

Nu blev det inte så. Efter att det hade börjat gå utför med den tyska krigsmakten stoppades leveranserna 1943.

ANNONS

Men produktionen fortsatte ytterligare två år samtidigt som tyskarna betalade och stenen lades på hög runt om i norra Bohuslän, framför allt i Ulebergshamn.

För stenhuggarna i norra Bohuslän innebar det en inkomst men många var kluvna.

– Det var mycket omdiskuterat. Det var många gamla kommunister som högg för Tyskland, det var inte roligt att hugga för värste fienden. "Vi högg för lönens skull" sade de, minns Terje W Fredh.

Egon Skön kommer ihåg att det var ett känsligt ämne i barndomshemmet.

– De ville inte prata om det. De gillade inte Hitler, å andra sidan skulle familjen leva. De tyckte det var skamligt.

Det är intressant, tycker Terje W Fredh, att tyskarna valde norra Bohuslän och även Blekinge som leverantörer när det fanns granit i hela Europa.

– Det var kvalitén. Hitler var otroligt förtjust i den bohuslänska graniten och den norska labradorstenen som fraktades till norra Bohuslän och höggs här. Stenen skulle stå i evig tid.

Så småningom fick stenföretagen köpa tillbaka den sten som tyskarna aldrig hämtade. Men det gjordes inte mycket med den, inte förrän en bit in på 1970-talet började det hända saker.

– Jag såg Hitlersten senast igår i Lysekil, det har gjorts sittplatser av den till exempel, bland annat utanför Havets Hus. Men av de som växer upp idag är det ingen som vet vad det är för sten, säger Terje W Fredh.

ANNONS

I filmen visas också hur ryssarna har använt Hitlerstenen till ett segermonument över ryska soldater.

Filmen visas i SVT 2 klockan 20.00 på måndagskvällen.

ANNONS