Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Historiska skatter görs tillgängliga

Arkitektritningar från 1944 och fotografier från åren 1952 till 1990. Det mesta kunde man hitta när Lysekils kommun- och bildarkiv öppnades upp för allmänheten i samband med Arkivens dag under lördagen.

Arkivens dag har alltid uppmärksammats den andra lördagen i november och på flera håll i landet fanns det möjlighet att ta del av gamla bilder, kartor, skolkataloger eller handlingar.

I år fanns det anledning att fira lite extra. Detta eftersom Tryckfrihetsförordningen, som trädde i kraft 1766, fyllde 250 år i år. Rätten att fritt uttrycka sina åsikter och rätten att ta del av allmänna handlingar lever fortfarande kvar. I Lysekils stadshus har man dagen till ära haft en utställning i medborgarrummet.

Enligt Eva Edvinsson, arkivarie i Lysekils kommun, finns det förutom Lysekil även arkiv från bland annat Grundsund, Fiskebäckskil, Lyse och Bro. Detaljplaner, bygglovshandlingar och till med betyg från grundskolan har man bevarat.

– Det ingår i mitt jobb att göra arkiven tillgängliga för allmänheten och den här dagen är ett ypperligt tillfälle att visa upp vad som finns i kommunens arkiv, säger hon och pekar på en av kartorna som ligger på bordet.

– Detta är en av Lysekils äldsta och kändaste kartor från 1700-talet.

Men det som de flesta ville se var det nya bildarkivet. Anki Sandinge, som också arbetar inom Lysekils kommun, har skannat in över 130 fotografier. Fotografierna kommer dels från AB Ekstrands foto och dels från fotografen Ragnar Bergman. Bergman fotograferade under åren 1952 till 1990 och överlämnade cirka 9 000 bilder till kommunarkivet. 136 av dessa har under lördagen visats som ett bildspel.

– Det finns en stor skatt med bilder som alla berättar en historia, säger Anki Sandinge om bildarkivet som kommer visas i medborgarrummet till och med den 25 november.

För den som missade Lysekils kommunarkiv under Arkivens dag finns det fler chanser, påpekar Eva Edvinsson.

– Kontaktar man kommunarkivet kan vi plocka fram de handlingar som är av intresse.