Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Dan Ericsson, hamnchef i Lysekil, hoppas få tillgång till Grötö rev.

Hoppas få tillgång till Grötö rev

Beslutat ett inte förlänga optionsavtalet för Seabased när det gäller ett markområde på Grötö rev i Lysekil kan innebära nysatsningar i hamnen. Den bedömningen gör hamnchefen Dan Ericsson.

– Ett problem för oss är att det saknas plats i hamnen för att kunna bygga nya magasin, säger Dan Ericsson. Optionsavtalet som kommunen hade tecknat med Seabased innebar att vi inte kunde satsa framåt. Den enda plats där det går att bygga nya magasin är nämligen Grötö rev.

Det optionsavtal som Seabased hade med kommunen om en framtida fabrik handlade om en yta på cirka 40000 kvadratmeter. Avtalet skrivs under i början av 2013 och har sedan förlängts i omgångar. I fredags beslutade kommunen att inte längre förlänga avtalet.

– Det här innebär inte att vi kan ta området i anspråk, säger Dan Ericsson. Det vi behöver är direktiv från kommunen hur området ska användas. Det är en förutsättning för att vi ska kunna jobba mer långsiktigt och locka nya kunder till hamnen.

En anledning till kommunens agerande är att många politiker är rädda för att lämna bort ett område som bedöms som strategiskt viktigt av kommunen.

– Det finns delade meningar om hur det här området ska användas, säger Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd i Lysekils kommun. Det finns de som menar att området behövs för utvecklingen av hamnen. Men det finns även andra funderingar när det gäller det här området.

Just nu pågår det en utredning som handlar om hur hamnen ska användas i framtiden. Utredningen väntas bli klar innan sommaren.