Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/6

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Inför fiskeförbud i norra hamnen i Lysekil

Ett fiskeförbud med hjälp av skyltning har införts på strandpromenaden och bryggorna i norra hamnen i Lysekil. Orsaken är att fisket tagit sådana proportioner att många störs.

Det råder delade meningar om de skyltar som Lysekils kommun åter satt upp. Lars Melkersson hyr båtplats av Lysekils kommun i norra hamnen och tycker att något måste göras.
– Det här har varit ett problem ända sedan det här området gjordes i ordning, säger han. Jag har varit nära att få ett fiskdrag i ögat när jag satt i aktern på min båt. Många använder kastspö och det är inte ovanligt att båtarna träffas.
I år har det varit en hel del makrill, enligt Melkersson. Det är inte ovanligt att de som fiskar följer stimmen av fisk som ofta förflyttar sig.
– Det har hänt att jag sagt ifrån men utan resultat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Läs också: Fiskare struntar i förbudsskyltar

Den förre politikern Torbjörn Stensson kom gåendes på strandpromenaden under måndagen.
– Jag brukar fiska här då och då och tycker att de påståenden som förts fram om att det är stökigt är överdrivna även om jag har förståelse för att vissa kan bli störda av det fiske som pågår tidigt på morgonen. Jag ifrågasätter också om det är tillåtet att göra på det här sättet.

Det är tjänstemännen på Utvecklingsenheten på kommunen som tagit beslut att sätta upp skyltarna där det står förbud mot fiske. Beslutet gäller till den 31 december i år. Skyltarna har satts upp vid kommunens strandpromenad i norra hamnen, den kommunala gästhamnsbryggan och på den brygga som ägs av Havsbo Båtplatser AB.
Vakter har nu fått i uppdrag att prata med dem som fiskar och informera om risker för olika typer av skador, enligt Daniel Gustavsson på småbåtsavdelningen. Det kan också bli aktuellt att kontakta polisen om någon skadas eller vid nedskräpning. 
– Vi har fått ett antal skrivelser och telefonsamtal om detta, säger Marie-Louise Bergqvist, chef på kommunens samhällsbyggnadsförvaltning. Orsaken är det omfattande fiske som bedrivs från strandpromenaden och bryggorna i området. Det är många som uppfattar detta som störande.

I den utredning som gjorts står det bland annat att fisket och olika kringaktiviteter tagit proportioner som inte tillhör normala fritidsaktiviteter. Det är inte ovanligt att fisket sätter igång tidigt på morgonen och att ljudnivån ofta är hög, något som stör både de som bor i området och de som vistas i sina båtar i gästhamnen.
I utredningen konstateras också att det är vanligt att fisk rensas och att blod och fiskrens ofta ligger kvar på strandpromenaden eller på gästhamnsbryggan.
– Det ser inte vidare trevligt ut, säger Marie-Louise Bergqvist.

Debattens vågor går just nu höga i Lysekil efter beslutet att sätta upp de här skyltarna. Den lag som det hänvisas till handlar om särskilda bestämmelser när det gäller gaturenhållning och skyltning.
– Det jag gjort är att ta ett beslut som går ut på att det får sättas upp skyltar i norra hamnen, säger Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd i Lysekils kommun. Bakgrunden till beslutet är de återkommande störningarna i den här delen av Lysekil. Men det är tjänstemännen som tagit upp den här frågan.

Ronald Rombrant (Lysekilspartiet) tar avstånd från beslutet att stoppa fisket på det här sättet.
– I en kustkommun som Lysekil är det fel att förbjuda fiske. Det är tillåtet att fiska runt Riksdagshuset och Kungliga slottet i Stockholm. Då ska det väl också vara tillåtet att fiska i Lysekil. Vi hade hellre sett någon form av kompromiss för att lösa situationen.