Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Ingen ny översiktsplan

Den fyra år gamla översiktsplanen för kommunen fortsätter att gälla - men den ska också få sällskap av en boendestrategi.

För drygt fyra år sedan antogs den nuvarande översiktsplanen. I den regleras hur marken ska användas, och till vad. Varje mandatperiod måste översiktsplanen aktualiseras - och det gjorde kommunstyrelsen förra veckan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Översiktsplanen är ganska ny och det mesta gäller fortfarande. Men det finns också sådant vi skulle förändra i en ny översiktsplan, säger Josefin Kaldo, enhetschef för mätenheten och plan- och bygglov.

Hon menar att en ny översiktsplan till exempel skulle belysa att befolkningen åldras, att andelen helårsboende minskar, och att invånarna blir rörligare.

– Vi skulle också titta på hur kollektivtrafiken kan bli bättre, och till exempel om det finns möjlighet för persontrafik på järnvägen. De här kommer inte skrivas in i nuvarande översiktplan, men finns ändå med när vi planerar, säger hon.

Bland politikerna fanns också åsikter om att planen borde innehålla en boendestrategi.

– Idag är många invandrare koncentrerade till Badhusberget, man bör ta hänsyn till integration i översiktsplanen, säger Torbjörn Stensson (S).

Så kommer det också att bli - även om strategin ligger utanför översiktsplanen.

– En boendestrategi håller på att tas fram, där tittar vi bland annat på jämställdhetsperspektiv och integration. Det ger oss ett underlag, och när översiktsplanen sedan görs om kan det ingå där, säger Roland Karlsson (FP).