Mark och miljööverdomstolen tog inget beslut om Preemraff under fredagen.
Mark och miljööverdomstolen tog inget beslut om Preemraff under fredagen. Bild: Lasse Edwartz

Inget beslut om Preemraff jätteutbyggnad ännu

Ett beslut om den planerade utbyggnaden av Preemraff i Lysekil närmar sig. Under fredagen hade mark- och miljööverdomstolen i Stockholm en föredragning av ärendet. Ett beslut om ärendet ska prövas eller inte av domstolen drar ut på tiden. Det blir ytterligare en föredragning av ärendet i domstol innan det kan bli aktuellt att ta beslut.

ANNONS
|

Efter förhandlingen på fredag lades följande information ut på domstolens hemsida:

"Mark- och miljööverdomstolen har efter föredragning idag angående frågan om klagorätt och prövningstillstånd beslutat att fortsatt föredragning ska ske den 10 juni 2019."

Det är ett 100-tal överklaganden som kommit in och det som domstolen diskuterade under fredagen var om något av de överklaganden som kommit in skulle innebära att ansökan skulle granskas. Om domstolen kommer fram till att så inte blir fallet kommer mark- och miljödomstolens beslut att tillåta utbyggnaden att stå fast.

Mycket återstår

Det är en hel del saker som återstår innan utbyggnaden på Preemraff kan genomföras.

ANNONS

– Det behövs ett miljötillstånd, en detaljerad plan för hur utbyggnaden ska genomföras och en plan för hur satsningen ska finansieras innan det är dags för Preems styrelse att ta beslut om investeringen, säger Peter Abrahamsson, chef på Preemraff i Lysekil.

– I nuläget är vi inne i en projekteringsfas och granskar hela tiden vad som ska göras. Det har förekommit spekulationer att Preem är på väg att backa från den här satsningen men det är fel.

Syftet med satsningen är att varje år kunna omvandla 2, 5 miljoner kubikmeter tjockolja till diesel och bensin. För att göra detta måste det byggas en ny hydrocracker, en investering på 15 miljarder kronor.

Stora protester

Planerna har lett till stora protester. Ett 100-tal överklaganden har kommit in när det gäller mark- och miljödomstolens beslut att godkänna utbyggnaden. Företrädare från flera partier har uttryckt sin oro över att satsningen innebär att utsläppen av koldioxid från dagens utsläpp på 1,7 miljoner ton till 3,4 miljoner ton. Detta innebär att Preemraff kan bli den största utsläppskällan av koldioxid i Sverige.

Vad gör ni om planerna på utbyggnad stoppas?

– Då har vi en produkt som inte går att sälja.

Enligt Peter Abrahamsson pågår flera projekt i syfte att minska utsläppen av koldioxid. Det handlar bland annat om att öka mängden förnyelsebara bränslen i bensin och diesel och utveckla en metoder där koldioxid fångas in in och lagars i bergrum.

ANNONS
ANNONS