Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Aggressiv. Penselkrabban kommer från Asien och fördes till USA och Europa med fartyg. Nu är den i Sverige.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Invasion av penselkrabba hotar kusten

Blåkrabban, som kan slå ut etablerade arter, påträffades redan för några år sedan. Nu finns den lika aggressiva släktingen penselkrabban i svenska vatten. Efter helgens fynd vid Fiskebäckskil befarar forskare en kraftig spridning på västkusten.

De senaste åren har fem fynd av blåkrabba gjorts i Göteborgs skärgård. Troligen har de kommit med fartyg i ballastvatten. Nu är forskaren Matz Berggren vid institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet, orolig att krabblarver har förts med Jutska strömmen från västra Danmark och träffar den svenska västkusten från Orust och norrut.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– I så fall är det ett kontinuerligt inflöde, säger han och konstaterar att arterna det rör sig om har en massiv reproduktionsförmåga jämfört med "vår" krabba.

En skillnad är också att de nya främmande arterna är små och lever grunt. Därmed är de svåra att upptäcka och kan operera ostört.

– De är otroligt effektiva och äter dygnet runt, ger sig på allt de kan äta.

Utbredningen kan bli enorm, upp till hundra per kvadratmeter. Penselkrabban som en privatperson hittade på 20 centimeters djup i Smalsund vid Blåbergsholmen var bara 1,5 centimeter över ryggskölden. Allmänheten uppmanas vara uppmärksam på krabbor som ser annorlunda ut.

– Vi är tacksamma för alla rapporter och framför allt vore det bra om vi kan få in dessa krabbor levande så att vi kan göra tester i kontrollerad miljö, säger Matz Berggren.

Än så länge har han bara sett penselkrabban från i helgen på bild – risken finns att den har promenerat ner i havet igen, eftersom den lämnades på land.