Ett antal förskolebarn från olika skolor i Lysekils kommun deltog i årets invigning av kulturveckan.
Ett antal förskolebarn från olika skolor i Lysekils kommun deltog i årets invigning av kulturveckan. Bild: Ingvar Spetsmark

Invigning med sång och musik

I lördags invigdes Lysekils kulturvecka i Stadsparken i Lysekil till tonerna av vacker musik.

ANNONS

Ett antal förskolebarn från olika skolor i kommunen och några lärare från Kommunala musikskolan såg till att det svängde riktigt rejält från Parksnäckans scen i Stadsparken.

– Alla barn har rätt till kultur men det beror framför allt på vilket ansvar vi vuxna tar för detta, säger Agneta Blomqvist, från Riksteatern i Lysekil som invigde årets kulturvecka.

Första gången

Det var en hel del människor som var med och tittade på invigningen. Årets tema är barn och ungdomar och det var något som Blomqvist tog upp under invigningen.

Emilia Klingvall besökte kulturveckan för första gången tillsammans med sina barn.

– Jag tycker att detta är kul och jag har redan bokat flera biljetter till olika evenemang, säger hon.

ANNONS

I år spelades det musik i affärer, caféer, fik och restauranger under rubriken Musik i butik. Trubaduren Dan Johansson från Tösse i Dalsland framförde flera klassiska låtar på ett konditori och det lockade en hel del personer.

– Jag tycker verkligen det är kul att uppträda på det här sättet, säger han.

Ovanliga toner

Den som ville kunde lyssna på ett fantasiinstrument som några elever på Gullmarsgymnasiet skapat.

– Det här handlar om att skapa experimentell musik och locka ungdomarna till konsthallarna i Sverige, Säger Elsbeth Berg, projektledare för Klangbotten som är en kultursatsning som stöds av Västra Götalandsregionen.

Elisabeth Thörnblom från turistbyrån och Helena Kraft från Göteborgs universitet höll till i gallerian i Lysekil.

– Vi kommer att samla in uppgifter som handlar om turismen och vilken typ av hjälpmedel som efterfrågas, säger Elisabeth Thörnblom.

Kulturveckan i Lysekil startade 2007 och har numera blivit en årligen återkommande tradition. Ett viktigt syfte vis starten var att lyfta fram olika saker som har med kultur att göra i hela kommunen. Den traditionen har fortsatt.

I hela kommunen

På måndag händer det en hel del i Lyse. På tisdag är det dags för Bro och Härnäsdagen. På onsdag händer det en hel intressant på Skaftö. Det blir exempelvis Öppet hus på Skaftö hembygdsmuseum, visning av Vahlåsstugan och en föreläsning om gamla leksaker av Sune Johansson.

ANNONS

På torsdag är det dags för Brastaddagen. Ett inslag är sopplunch och musikunderhållning av Finess i Brastad Folkets hus.

Ett intressant inslag på torsdagen är en berättarafton med bildvisning av Terje Fredh. Den kvällen kommer också författaren Anders Johansson på besök och berättar om sin bok med namnet "De glömda blockadbrytarna."

ANNONS