Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frågan om att bygga ut Preemraff i Lysekil ligger på regeringens bord. Enligt Dagens Nyheter är frågan mycket infekterad hos regeringens partier. Bild: Niclas Jonasson

Källor till DN: S lutar åt ja i Preemraff-frågan

Frågan om Preemraffs utbyggnad i Lysekil ligger på regeringens bord. Miljöpartiet har uttryckt att de vill att regeringen stoppar utbyggnaden. Nu rapporterar Dagens Nyheter att Socialdemokraterna lutar åt motsatsen.

Preems utbyggnadsplaner vid Brofjorden i Lysekil har fått hård kritik från miljörörelsen, bland annat på grund av att koldioxidutsläppen från raffinaderiet skulle öka med en miljon ton per år.

I onsdags gav Lysekils kommunfullmäktige tummen upp åt företagets planerade utbyggnad av raffinaderiet. Kommunen valde därmed att inte använda sitt kommunala veto som hade kunnat sätta stopp för utbyggnaden. Beslutet ligger nu på regeringens bord.

LÄS MER: Upprört när fullmäktige godkände Preems utbyggnad

Det har tidigare rapporterats om att frågan kan komma att spräcka regeringen, då Miljöpartiet uttryckligen är emot utbyggnaden.

På söndagen rapporterar Dagens Nyheter att Socialdemokraterna, enligt tidningens källor, lutar åt att tillåta utbyggnaden. Frågan ska nu vara så pass infekterad hos regeringspartierna att partiernas riksdagsledamöter inte pratar med varandra om frågan.

Men Miljöpartiets klimat- och energipolitiska talesperson tycks inte gett upp hoppet.

– Jag är optimist när det gäller att vi på något sätt kan stoppa den här utbyggnaden. Det kan ske på flera olika sätt. Preem själva kan inse att det här är gårdagens teknik som förstör klimatet och att vi behöver jobba med framtidens teknik, som gynnar klimatet, säger Lorentz Tovatt till Dagens Nyheter.

LÄS MER: EU-parlamentariker tar strid för Preemraff-frågan