Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Genrebild. Fyra män misstänks ha kidnappat och hållit en man fången i en container i flera dagar. Händelsen har kopplingar till ett misslyckat kidnappningsförsök i Brastad. Bild: Anders Andersson / TT
Genrebild. Fyra män misstänks ha kidnappat och hållit en man fången i en container i flera dagar. Händelsen har kopplingar till ett misslyckat kidnappningsförsök i Brastad. Bild: Anders Andersson / TT

Kidnappningshärvan i Lysekil växer

I slutet av april ska fyra män ha kidnappat och spärrat in en man i en container i flera dagar. Under tiden i fångenskap ska mannen ha hotats till att ta lån på hundratusentals kronor. En av de misstänkta är sedan tidigare åtalade för ett misslyckat kidnappningsförsök i Brastad.

Bohusläningen har tidigare rapporterat om att polisen ska ha lyckats stoppa ett kidnappningsförsök i Brastad genom telefonavlyssning. Händelsen ska ha utspelat sig i början av sommaren och rättegång väntar för två misstänkta män, varav en är i 30-årsåldern och den andra i 25-årsåldern.

Åklagare Daniel Veivo Pettersson har tidigare berättat att det funnits misstankar om att den äldre av de misstänkta dessutom ska ha varit inblandad i en fullbordad kidnappning i Lysekil, och under tisdagen har nu ett åtal angående människorov lämnats in till Uddevalla tingsrätt.

– Den här mannen kontaktade själv polisen och berättade vad han råkat ut för. Det är sedan misstankarna om människorovet som låg bakom att polisen har genomfört avlyssning mot en av de misstänkta, säger Daniel Veivo Pettersson.

LÄS MER: Polisens avlyssning avslöjade kidnappningsförsök – två män åtalas

Låstes in i container

Enligt åtalet ska sammanlagt fyra män, varav en är den man som också misstänks för kidnappningsförsöket, ha kidnappat och låst in mannen i en container. Detta ska ha skett i slutet av april och han ska ha hållits fången i flera dagar. För att utföra gärningen ska de misstänkta ha använt vapen till att skrämma kidnappningsoffret.

Under tiden i fångenskap ska offret dessutom ha hotats av den man som misstänks ha legat bakom det misslyckade kidnappningsförsöket i Brastad till att ta olika lån på en totalsumma på närmare 700 000 kronor. Delar av pengarna ska sedan den misstänkta mannen ha använt till att köpa en sportbil, som nu står i förvar hos polisen.

Även en tredje man ska ha fallit offer för mannens utpressningstaktiker. Strax före att mannen greps ska han stämt träff med en man i 25-årsåldern för att få honom att betala 50 000 för en påstådd illegal skuld.

Fem män åtalas

Därmed åtalas nu Lysekilsbon för människorov, grov utpressning och försök till utpressning. Han står även tidigare åtalad för försök till människorov för incidenten i Brastad, där även den tidigare nämnda mannen i 25-årsåldern är åtalad.

De övriga tre männen åtalas för endast för människorov. Två av de misstänkta är i 30-årsåldern medan den tredje är i 35-årsåldern. Alla misstänkta är skrivna i Lysekil.

Alla fem män sitter häktade i väntan på rättegång. Enligt åklagare Veivo Pettersson nekar samtliga till brott.