Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Klassiskt motorljud lockade många till Lysekil

Förra året ställdes Tändkulemotorns dag in på grund av pandemin. I år genomfördes det populära evenemanget igen men i mindre skala i norra hamnen i Lysekil. Det var många som tog tillfället i akt att lyssna på det speciella dunk-dunk-ljudet från de gamla tändkulemotorerna som uppfanns i slutet av 1800-talet.

– Det känns verkligen bra att vi åter kunde arrangera Tändkulemotorns dag som betyder mycket för oss, säger Martin Johansson, ordförande i föreningen Laurin som står bakom Tändkulemotorns dag.

Ett antal funktionärer i föreningen brukar ställa upp för att det här evenemanget ska kunna genomföras. Det var många som tog tillfället i akt att åka till Lysekil under lördagen för att titta på de gamla motorerna.

Det är inte bara tändkulemotorer som brukar visas upp utan även många andra saker, exempelvis veteranfordon och gamla motorcyklar och mopeder.

Slitstark motor

Lukten av olja från de gamla motorerna får säkerligen många att tänka på hur det kunde se ut i Bohuslän förr i tiden.

– En tändkulemotor är slitstark och kan gå hur länge som helst. Det enda som behövs är vatten och olja. Det är också viktigt att se till att alla delar är smörjda, säger Håkan Meijer som hade ansvaret för en mindre Skandiamotor på 23 hästkrafter som tillverkades 1930.

Det fanns också några större motorer på mer än 300 hästkrafter som visades upp, bland annat en motor som tidigare suttit i bogserbåten Dallas. Den tidigare ägaren till bogserbåten, Lennart Sandinge, konstaterade att motorn fortfarande fungerar bra.

Gillar motorer

Det fanns ett stort intresse för de gamla motorcyklarna och mopederna som hade ställts ut.

– Jag har alltid gillat det här med motorer. Den här gången är jag här för att visa upp en av mina gamla motorcyklar som tillverkades 1943. Den fungerar fortfarande bra och är lätt att starta. Jag brukar ta kortare turer med den, säger Roger Eriksson från Hedekas.

Det är föreningen Laurin som står bakom Tändkulemotorns dag. Föreningen bildades 1993 av Lysekilsbon Stig Selander. 1994 genomfördes Tändkulemotorns dag för första gången. Ett syfte med att föreningen bildades var att väcka intresset för Skandiaverken i Lysekil som tillverkade tändkulemotorer. Att sköta och visa upp bogserbåten och museifartyget Harry och skapa ett industrimuseum i norra hamnen i Lysekil är två viktiga delar i föreningens verksamhet.