Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tisdagens stora polispådrag var betydligt mindre under onsdagen, men polisens närvaro syntes ändå utanför Oscars i Lysekil. Bild: Niclas Jonasson
Tisdagens stora polispådrag var betydligt mindre under onsdagen, men polisens närvaro syntes ändå utanför Oscars i Lysekil. Bild: Niclas Jonasson

"Klimatfrågan är vår tids viktigaste"

Efter en första förhandlingsdag med stort fokus på Preemraffs motståndare var det på onsdagen dags för Preem att ge sin syn. Petter Holland, bolagets vd, började med att säga att han håller med de överklagande – klimatfrågan är vår tids viktigaste.

De organisationer och privatpersoner som överklagat Preemraffs tillstånd att bygga ut i Lysekil fick allt fokus på förhandlingens första dag. Men när tisdag blev onsdag och förhandlingarna gick in på dag två var det dags för Preem att ge sin syn.

Åtta personer, med olika expertis, tog över golv och mikrofon under hela onsdagen och argumenterade för utbyggnaden. Till skillnad från tisdagen var även den avgående koncern-vd:n, norrmannen Petter Holland, på plats – och han tog tillfället i akt att säga att Preem håller med miljöaktivisterna.

– Klimatet är vår tids viktigaste fråga. Preem står till hundra procent bakom Parisavtalet. Vi står bakom EU:s klimatmål och Sveriges klimatmål, till ett hundra procent.

Petter Holland är avgående vd för Preem. Bild: Niclas Jonasson
Petter Holland är avgående vd för Preem. Bild: Niclas Jonasson

Enligt Holland är miljörörelsen som överklagat tillståndet och Preem överens om att klimatet måste prioriteras. Det är vägen framåt som skiljer dem åt.

Hur kommer det sig att ni ser så olika på det? De anser nog inte att ni är överens.

– I all ödmjukhet kan jag säga att vi är en del av problemet, men vi är kanske den viktigaste delen av lösningen. Vi vill fasa ut det fossila och tillverka massa gröna drivmedel. Jag tror att vi önskar samma saker, säger Holland och lägger till:

– Jag bjuder gärna in dem för att prata. Vi kanske kommer vara oeniga, att omställningen går för långsamt, men jag ser oss som en del av lösningen.

Ser positivt på möjligheterna

Preems raffinaderier är 21 procent effektivare än genomsnittsraffinaderierna i Europa, enligt Holland. Preemraff i Lysekil är det som släpper ut fjärde minst i Europa, och är man bäst i Europa är man sannolikt bäst i världen, säger han.

– När vi kritiseras för våra höga utsläpp, då har man inte satt i det i förhållande till resten av världen.

Preem-vd:n ser positivt på framtiden. Regeringen ska ta det slutliga beslutet, och Petter Holland är optimistisk.

– Jag hoppas att man från regeringen ser de enormt positiva långsiktiga effekterna av vår ökade gröna produktion. Preem är bevisligen mest klimateffektivt i hela Europa.

Under torsdagen kommer rätten att göra en "syn" på plats på Preemraff. Det ger rättens medlemmar en chans att skapa sig en mer rättvisande bild av hur platsen ser ut och vad det skulle innebära att ge ett miljötillstånd.