Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Knarkodling gav fängelse och utvisning

2 år och 6 månader i fängelse samt utvisning ur landet. Det blir domen för den man som var först ut med att åtalas, och nu döms, för den stora knarkhärvan i Skarstad utanför Lysekil.

Den nu dömde 28-årige mannen greps i samband med tillslaget mot en gammal skola i Skarstad, utanför Lysekil, den 2 december 2014. Mannen bodde i det öde huset i drygt en månads tid under hösten 2014 för att sköta om cannabisodlingen som pågick i källaren.

I samband med polisinsatsen beslagtogs 4 508,6 gram cannabis i torkat skick. I odlingen fanns sammanlagt 570 cannabisplantor i olika växtstadier och 497 gram torkad cannabis. Odlingen hade vid skörd kunnat resultera i cirka 31 kilo marijuana.

Enligt NFC, Nationellt forensiskt centrum (tidigare Statens kriminaltekniska laboratorium), hade odlingen kunnat ge ett mycket stort utfall av färdig cannabis med ett betydande saluvärde på gatan.

Härvan utreds hos Internationella åklagarkammaren i Göteborg då det rör som om en omfattande utredning då brott också begåtts i Danmark.

Tingsrätten skriver i domen att 28-åringen haft en omfattande kontakt med huvudmännen och att han har haft en avgörande roll i att se till så att odlingen sköttes och därmed växte så bra som möjligt.

Rätten skriver också att mannen haft en viktig roll i verksamheten, men haft en underordnad roll i organisationen och har inte tagit del av vinsten i verksamheten.

Mannen ska också ha valt att lämna odlingen efter en dryg månads tid eftersom han känt sig rädd för att bli gripen. Däremot anses det inte som en förmildrande omständighet och därför döms han nu till två år och sex månaders fängelse och därefter utvisning ur landet.

28-åringen erkänner delaktighet i verksamheten och att hans roll varit att just ta hand om odlingen. Han har erkänt vetskap om 337 plantor under tiden som han arbetat med odlingen. Denna tid har varit 18 oktober 2014 till 27 november 2014. Totalt beslagtogs 570 plantor i villan i Skarstad, men de ytterligare 233 plantorna som funnits på andra platser i huset än de 337, förnekar han kännedom om. Därför har han medgett ansvar för narkotikabrott, men inte grovt narkotikabrott som han nu döms skyldig för.

En 45-årig man som haft liknande inblandning i härvan som 28-åringen, men i ett hus i Helsingborg, döms också av tingsrätten. 45-åringen döms till tre år och sex månaders fängelsestraff samt utvisning.
Fler åtal väntas i knarkhärvan, som uppges vara välorganiserad.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Läs även om när polisen upptäckte odlingen