Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Knivhögg sin bror – döms till rättspsykiatrisk vård

Polisen larmades i juli till en bostad i Lysekil efter larm om att en person blivit knivskuren. Nu har en 70-årig man dömts till rättspsykiatrisk vård efter att han försökt mörda sin bror.

Den man som knivhögg sin bror i halsen i somras döms, trots sitt nekande, för mordförsök i Uddevalla tingsrätt. Händelsen inträffade i somras då polisen larmades till en adress i Lysekil, väl på plats hittar de en man kraftigt blödande från halsen samt förövaren – den knivskurnas bror.

De båda bröderna har enligt förhör alltid kommit bra överens, men den nu dömda 70-åringen har haft ett långvarigt alkoholmissbruk som lett till dåligt närminne. Hans bror har därför bott hos honom under perioder för att hjälpa honom.

LÄS MER: Misstänks ha försökt knivdöda sin bror

Knivhöggs i tv-soffan

Innan knivattacken hade de ätit middag ihop och sedan satt sig framför tv:n. Den yngre brodern somnade i soffan - och vaknade av att 70-åringen högg honom i halsen.

70-åringen själv minns inte händelsen, utan har i förhör sagt att de alltid kommit bra överens. Han ifrågasätter inte att det skulle vara sant – men säger sig aldrig bråkat med någon eller varit slagsmål och minns vare sig blod eller tumult den dagen.

Han döms nu till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsrätt, enligt rättspsykiatriska utlåtandet konstateras att han har en allvarligt psykisk störning på grund av ett långvarigt alkoholmissbruk.

Han döms också att betala drygt 140 000 kronor i skadestånd.