Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Eleverna från Lysekil praktiserar på femstjärniga Grand Hotel. Från vänster står Yuri Dries, Laura Gorseling, Christopher Prescott, Marie Brodén och Cebastian Olausson. Bild: Privat

Kockelever från Lysekil praktiserar på stjärnrestaurang i Nederländerna

Två kockelever från vuxenskolan i Lysekil är i Nederländerna och gör sin praktik på Grand hotel. En de tre restaurangerna på hotellet har en stjärna i prestigefyllda Guide Michelin.

Christopher Prescott och Cebastian Olausson studerar kockutbildningen på Lysekils vuxenutbildning. För tillfället befinner de sig i Noordwijk på den nederländska västkusten, mellan huvudstaden Amsterdam och Haag.

Där gör de sin praktik på femstjärniga Grand Hotel.

– Det är jättebra här. Det är varmt och skönt, vi har väl en 15-16 grader just nu. Hotellet har tre restauranger, varav en har en stjärna i Guide Michelin. Vi har varit nere i strandrestaurangen de första dagarna, säger Cebastian Olausson.

Olausson inledde sin utbildning i våras och skulle egentligen inte få göra utlandspraktik förrän nästa termin. Men när han fick frågan om han ville följa med Christopher Prescott till Nederländerna tvekade han inte.

– De frågade mig redan andra dagen om jag ville åka och jag tackade ja direkt, säger Cebastian Olausson.

Fick förtroende tidigt

Redan inledningsvis har kockeleverna fått förtroende från personalen på restaurangen.

– Vi fick direkt vara med och lägga fram på tallrikar och vara en del av det som faktiskt går ut till gästerna.

Praktikchansen uppstod eftersom Marie Brodén, lärare på vuxenutbildningen och resekamrat med eleverna, har bekanta från området som rekommenderade henne att söka praktikplatser på hotellet.

– Vi skickade ett mejl och sedan har det varit mycket fram och tillbaka. De är väldigt intresserade av skandinavisk mat och vill få in de influenserna, men har inte haft några svenska praktikanter tidigare. De tycker att det är väldigt spännande.

Vill jobba till havs

Kökschefen har visat stort intresse för att Olausson och Prescott ska komma till restaurangen, menar Cebastian Olausson.

– De vill få influenser från hela världen och nordisk mat är väldigt populärt just nu. De har en gravlax på menyn och ville ha recept på det, de hade inget jättebra recept. Det har jag hjälpt till med, säger han.

I framtiden kan Cebastian Olausson tänka sig att jobba utomlands. Men tankarna ligger inte på flådiga hotell med Guide Michelin-stjärnor.

– Jag har tänkt mest att jag vill ut på någon båt och åka runt. Jag är inne på att jobba på fraktfartyg. Det är lite mindre kök och lite mindre folk och man får göra vad man vill lite mer, säger Cebastian Olausson.