Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Kommunalrådet hotade att avgå

Dramatiska scener utspelades bakom kulisserna när kommunalrådet Roland Karlsson (FP) under torsdagskvällens kommunfullmäktige ställde ett ultimatum till Socialdemokraterna.

Han ska ha hotat med alliansens avgång om dess krav på en omstruktureringsfond på 11 miljoner för att kunna genomföra breda besparingar på 30 miljoner kronor inte gick igenom.

Trots hotet stod Socialdemokraterna fast vid sitt förslag att de 11 miljonerna i stället skulle användas för att lindra besparingen inom lagstadgade verksamheter.

"Ingen skillnad på alternativen"

Det blev i stället Kommunistpartiet som ironiskt nog räddade borgarbudgeten genom att lägga ner sina röster.

Men Yngve Berlin (KP) menar att partiet tog ställning mot själva besparingsprogrammet som antogs av både alliansen och socialdemokraterna i juni.

– Budgeten avgjordes inte i frågan om omstruktureringsfonden, de har ju redan godkänt besparingar på 30 miljoner kronor, säger han.

– Vi trodde socialdemokraterna skulle våga värna om verksamheten, i stället lägger man sig platt för en budget som ska rasera stora delar av den.

Vill begränsa spelrummet

Oppositionsrådet Jan-Olof Johansson hävdar dock att den väsentliga skillnaden är att (S) inte ville ge alliansen fritt spelrum att använda de 11 miljonerna på annat än lagstadgad verksamhet.

– De vill ju använda den till att engagera folk att jobba med besparingarna genom projektledning, att köpa in tjänster och lösgöra folk att arbeta med detta, säger han.

– Sådana påhitt finns det inte utrymme för i budgeten.

Reserverar sig

Alliansen ändrade dock sitt eget förslag till att innehålla en hänvisning till att fonden även skulle användas till eventuella volymökningar inom lagstadgad verksamhet.

– Nu är det upp till bevis, säger Jan-Olof Johansson.

– Vi tänker inte sätta några käppar i hjulet för dem. Men vi har lämnat en reservation för vi är inte beredda att ta ansvar för den här budgeten.

Badplatsansvar flyttas

Alliansen må ha vunnit slaget om omstruktureringsfonden, men förlorade omröstningen om att flytta ansvaret för kultur- och fritidsverksamheterna till kommunstyrelsen.

Ansvaret för badplatserna kommer att överföras till kommunstyrelsen, medan övriga kultur- och fritidsverksamheter blir kvar i bildningsnämnden.