Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Lysekils kommun vill att kammarrätten prövar frågan om alkoholtillstånd för Sjökantens tidigare ägare. Förvaltningsrätten har tidigare gett krögarna rätt mot kommunen.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Kommunen fortsätter strid om alkoholtillstånd

Krögarparet bakom restaurang Sjökanten fick rätt mot Lysekils kommun, och striden om deras indragna alkoholtillstånd såg ut att vara över. Men nu vill kommunen att saken prövas på nytt, trots att restaurangen sålts.

I mars i år förlorade krögarparet som drivit Brasseri Sjökanten sitt tillstånd att servera alkohol. Detta efter att kommunen i en inspektion konstaterat att tre personer utan arbetstillstånd arbetat i restaurangen och att det inte redovisats löneutbetalningar eller att arbetsgivaravgifter betalats in. Svart arbetskraft ansåg kommunen – utländska praktikanter hävdade krögarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

En oenig socialnämnd beslutade att dra in serveringstillståndet, en minoritet av ledamöterna tyckte att en varning hade räckt. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten som i början av juni upphävde socialnämndens beslut, och i stället utfärdades en varning. Domstolen ansåg dock att det är ett tecken på bristande lämplighet att anlita personal som saknar arbetstillstånd. Detta har Lysekils kommun tagit fasta på när de nu överklagar domen till Kammarrätten.

Läs mer: Känt krögarpar fick rätt mot kommunen

– När du läser domen så får vi rätt i alltihopa, men de tycker att vi är lite väl tuffa som drar in alkoholtillståndet. De hade tre stycken illegal arbetskraft, är det inte tillräckligt skäl att dra in tillståndet? Vi vill pröva detta, säger Maria Forsberg (S), ordförande i socialnämnden.

Hon har tidigare uttalat att kommunen inte skulle gå vidare med ärendet eftersom krögarparet sålt restaurangen. Men nu har hon alltså ändrat sig.

– Detta med den illegala arbetskraften, vi måste få det rejält prövat. Jag var nog lite väl snabb. Det är lite principiellt också, vad är det som ska gälla enligt alkohollagen.

Läs mer: Sjökanten säljs efter bråk om serveringstillstånd

Maria Forsberg vill att frågan prövas av högre instans så att kommunen vet hur de ska förhålla sig om en liknande situation uppstår igen. Att restaurangen redan är såld spelar därför ingen roll. Serveringstillstånd är personligt och följer inte med restaurangen om den säljs. De nya ägarna till Sjökanten ska redan ha fått serveringstillstånd.