Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

I april larmades polis till en lägenhet i Lysekil. Där hittades en avliden man och en svårt skadad kvinna. Bild: Anders Löwstedt
I april larmades polis till en lägenhet i Lysekil. Där hittades en avliden man och en svårt skadad kvinna. Bild: Anders Löwstedt

Kommunen utreder vården efter Lysekilsmordet

En 72-årig kvinna står anklagad för att ha mördat sin man. Enligt kvinnan bestämde sig paret för att gemensamt ta sina liv eftersom vården var för dålig. Nu startar Lysekils kommun en Lex Sarah-utredning för att utreda vården, rapporterar P4 väst.

Det var i april som en avliden man och en svårt skadad kvinna i en lägenhet i Lysekil. Kvinnan, 72 år gammal, greps omgående och har sedan dess suttit häktad.

Kvinnan har i ett frivårdsyttrande sagt att hon skulle ta livet av både sig själv och sin make eftersom makens vård varit bristfällig. Nu startar Lysekils kommun en Lex Sarah-utredning för att utreda vården, enligt P4 väst.

– Vi vill göra en intern utredning för att ta reda på om vi har gjort något fel. I det här fallet är det flera vårdgivare som har samverkat, säger Eva Andersson, socialchef i Lysekil till Bohusläningen.

I yttrandet säger den mordmisstänkta kvinnan att makens sjukdom tillsammans med bristande sjukvård både gällande frekvens och hantering gjort att de känt sig maktlösa och mobbade. Hon menar att de inte såg någon mening att fortsätta leva så.

Paret ska även tidigare försökt ta sina liv, bland annat med tabletter, men misslyckats.

– Det man får tänka på är att det här är uttalande från ett håll. Om vi har fått synpunkter är jag övertygad om att vi har rättat till dem efter läkarordination, säger Eva Andersson.

Socialchefen räknar med att utredningen ska vara färdig nästa vecka och först då avgörs huruvida ärendet ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg.