Munkedal, Lysekil och Sotenäs är redo att börja vaccinera de boende inom äldrevården så fort vaccinet levereras.
Munkedal, Lysekil och Sotenäs är redo att börja vaccinera de boende inom äldrevården så fort vaccinet levereras.

Kommunerna förbereder sig för massvaccinering

I Munkedal, Lysekil och Sotenäs väntar man nu spänt på besked om antal vaccindoser och deras leveransdatum.

ANNONS
LocationMunkedal, Sotenäs, Lysekil||

Nu har massvaccineringen mot covid-19 dragit igång i Sverige. De första doserna vaccin kom till Västra Götaland under julhelgen och ska gå till personer på särskilda boenden.

I tidningens utgivningsområde var Färgelanda först ut och började vaccinera äldre på särskilt boende under onsdagen. Omkring 50 000 doser förväntas nå Västra Götaland under januari månad, och ytterligare en halv miljon doser under februari.

LÄS MER:Så ska massvaccinationen mot corona gå till i Göteborg och Västra Götaland

LÄS MER:Närhälsan söker personal inför massvaccinationen

Munkedals kommun har fått direktiv om att förbereda sig för att vaccinen kan komma redan under vecka 1, men de väntar fortfarande på besked om vilken dag det gäller och hur många doser de får ta del av.

ANNONS

– Rent administrativt sköts det väldigt likt hur vi vaccinerar för säsongsinfluensan, säger Karolina Christensen, avdelningschef vård och omsorg i Munkedals kommun.

Munkedals kommun har ett hundratal lägenheter fördelade på fyra äldreboenden. Just nu håller de på att sammanställa material och att se hur många av de inneboende som vill bli vaccinerade.

– Vi måste alltid fråga den enskilde om den vill ta en vaccination, vi får inte vaccinera utan deras godkännande. Men så är det med alla vaccinationer, det är inget konstigt för oss. Vi får helt enkelt hoppas att så många som möjligt vill bli vaccinerade, säger Karolina Christensen.

Väntar på besked om datum för leverans

I Sotenäs kommun har man ännu inte fått något besked om datum för vaccinet eller antal doser. Men planen är att de ska börjar vaccinera inom SÄBO, särskilt boende för äldre, samt hemtjänst och omvårdnadspersonal.

– Vi hoppas att det sker skyndsamt. Men vi är beredda, så fort vi får vaccinen är vi redo att sätta igång, säger Madeleine Leijon, avdelningschef för äldreomsorgen i Sotenäs

LÄS MER:Vaccinet mot covid-19: Vanliga och ovanliga biverkningar

Om de inte får tillräckligt med doser för att vaccinera alla samtidigt menar samtliga kommuner att det blir något som de får diskutera då. De tror att det i så fall kommer bli en diskussionsfråga som rör samtliga kommuner.

ANNONS

– Vi har fått information om att distributionen kommer vara följsam så att vi inte behöver ha stora förvaringsmöjligheter, utan räcker med det vi har idag, säger Madeleine Leijon, avdelningschef för äldreomsorgen i Sotenäs.

Följer regionens direktiv och riktlinjer

I Lysekils kommun menar kommunen att de noga följt de riktlinjer och rekommendationer som kommit från VG-regionen gällande vaccineringen.

– Det som har legat på kommunens ansvar har varit att se till att det finns sprutor och kanyler tillgängligt för när vaccineringen drar igång, och det har vi ordnat, säger Elin Råhnängen, verksamhetsutvecklare för vård och omsorg i Lysekil kommun.

Nu hoppas kommunernas att vaccineringen kan sättas igång så snart som möjligt och att de som erbjuds vaccinering går med på att ta det.

– Jag vill vädja till samtliga i vår befolkning att välja att vara solidarisk och vaccinera sig. Om du inte gör det för din egen skull så gör det för andra, säger Elin Råhnängen, verksamhetsutvecklare för vård och omsorg i Lysekil kommun.

Västra Götalandsregionen fick sin första leverans av vaccin i ­slutet på vecka 52 och ­inledde omedelbart vaccinering i ­Göteborg.

Vecka 53 kan det komma runt 16 000 doser.

Därefter cirka 14 000 doser varje vecka.

Cirka 50 000 doser beräknas till Västra Götaland i januari 2021. I februari väntas ytterligare en halv miljon doser.

Vaccinet fördelas av Folkhälso­myndigheten. Beräkningar görs utifrån läkemedelsföretagens uppgifter om produktions- och leveransförmåga samt utifrån hur stor andel av regionernas befolkning som är 70+.

Alla uppgifter är preliminära.

Prioriterade grupper är personer på äldreboenden, riskgrupper med hemtjänst och deras anhöriga samt vårdpersonal.

Källa: Västra Götalandsregionen

ANNONS