Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Koppartråd har stulits från Lysekilsbanan.  Bild: Karl af Geijerstam
Koppartråd har stulits från Lysekilsbanan. Bild: Karl af Geijerstam

Koppartråd stulen från nedlagd järnväg

En mängd koppartråd har stulits från Lysekilsbanan. Stölden upptäcktes i tisdags, men vilka insatser som sätts in från Trafikverket är oklara – eftersom ingen verksamhet bedrivs på järnvägen.

Koppartråd har stulits från Lysekilsbanan, vilket P4 Väst var först att berätta. Stölden upptäcktes under tisdagen, berättar Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, för Bohusläningen.

– Vi vet inte mer än att det har ägt rum. Jag fick reda på det i förrgår och fokus är, när det är den här typen av stölder, att se till att trafiken inte påverkas. I och med att det inte finns någon aktuell trafik på sträckan har det inte haft den prioriteten. Är det stölder så polisanmäler vi, säger han.

Han uppger att han inte vet hur stor mängd koppar som stulits, eller om den var dna-märkt, vilket är standard på alla banor med trafik.

Inget görs

– Jag är inte säker på om den har varit märkt, just eftersom det inte bedrivits trafik på väldigt, väldigt länge. Det som har prioriterats när vi har märkt kopparen är att vi har gjort det där det har bedrivits trafik, säger Olsson.

Olsson säger att Trafikverket inte kommer sätta in några större insatser för att återställa banan i nuläget.

– Just nu görs det ingenting. Ska det komma någon ny ledningsfunktion på plats behövs det att det ska bedrivas någon typ av verksamhet. Annars finns det andra ställen i vårt avlånga land som behöver investeringar, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.