Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Roland Karlsson och Lars Brink är aktiva i Hyresgästföreningen i Lysekil. De vill att det byggs fler bostäder.

Kräver fler hyreslägenheter i Lysekil

Det måste göras något för att få fram fler hyreslägenheter i Lysekils kommun. Nya hyreslägenheter måste byggas. Och lägenheter som har gjorts om till fritidsbostäder måste åter kunna användas som hyreslägenheter. Det kräver den lokala hyresgästföreningen i Lysekil.

– I dag är det cirka 4000 personer som står i kö för en lägenhet hos kommunala Lysekilsbostäder, säger Roland Karlsson, bosatt i Kvarnberget i Lysekil och aktiv i den lokala hyresgästföreningen. Samtidigt har det inte byggts tillräckligt många hyresrätter på senare år.

Den lokala hyresgästföreningen har gjort en film om bostadssituationen i Lysekils kommun som nu skickas vidare till olika politiker.

– Vi vill att det byggs fler bostäder för människor med normala inkomster där alla kan bo, säger Lars Brink, kommunansvarig för Hyresgästföreningen i Lysekil och ytterligare ett antal kommuner i Bohuslän.

Hyresgästföreningen i Lysekil kräver nu att det tas fram en plan för framtida bostadsförsörjning. Att kommunen köper lämplig mark för bostäder för åretruntboende. Att äldre fastigheter med hyresrätter byggs om för äldre. Att Lysekilsbostäder ska köpa upp hyresfastigheter. Och att pengar inte får föras över från det kommunala bostadsbolaget till kommunen. Dessutom föreslås att borgensavgiften till kommunen sänks.

Det är också dags att se över bostadskön, tycker Karlsson och Brink.

– Vi vet exempelvis att det finns ett antal personer som hyr bostäder hos Lysekilsbostäder men som använder dessa som fritidsboende en kortare tid på året, säger Roland Karlsson.

– Vi tycker också att de som står i bostadskö men som bor i andra kommuner ska vilja bosätta sig här permanent, säger Lars Brink.

De senaste åren har det byggts få nya bostadsrätter i Lysekils kommun. Däremot har det gjorts flera satsningar på bostadsrätter, bland annat i norra hamnen i Lysekil,

– Vi tycker det är bättre att det byggs hyresrätter i attraktiva områden, säger Roland Karlsson. Det vi oroas över är att de här projekten innebär att det byggs allt fler fritidsbostäder i vår kommun.

I slutet av 90-talet sanerades ekonomin i kommunala bostadsbolaget Lysekilsbostäder, något som innebar att mer än 200 bostäder togs ut ur den ordinarie bostadsmarknaden och gjordes om till fritidsbostäder.

– Jag tycker att kommunen ska undersöka om det är praktisks möjligt att åter använda de här bostäderna som hyreslägenheter, säger Roland Karlsson.