Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Lasse Edwartz

Kräver Seabased:s konkursbo på mångmiljonbelopp

Energimyndigheten meddelar att man har fattat beslut om återkrav av medel på 16,5 miljoner kronor. Återkravet har idag skickats till både vågkraftföretaget Seabased och konkursförvaltaren.

Turerna kring konkursdrabbade Seabased Industry AB fortsätter. Företaget har under åren fått drygt 90 miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten för projektet "Anläggning för demonstration av förnybar energiutvinning ur havsvågor"

Myndigheten påbörjade en granskning av de redovisade kostnaderna strax efter att projektet avslutades under hösten 2017. Externa revisorer har i granskningen uppdagat att bolaget fått pengar de inte haft rätt till.

LÄS MER: Uppblåsta lönekostnader och kvitton som saknas

Nu återkräver därför Energimyndigheten 16,5 miljoner kronor av konkursboet då de anser att Seabased har brustit mot villkoren för stödet på ett allvarligt sätt.

– Bolaget har redovisat personalkostnader som visat sig större än de faktiska kostnaderna. De har också andra kostnader som de inte kunnat styrka där det saknas verifikat, säger Susanne Karlsson, enhetschef för hållbar el på Energimyndigheten.

Tror ni att det blir möjligt att få tillbaka pengarna?

– Det kan inte jag spekulera i. Det är upp till konkursförvaltaren att ta ställning för att se om de accepterar den här fodran eller inte, säger hon.

Beslutet togs under fredagen och återkravet har skickats till både bolaget och konkursförvaltaren.

Bohusläningen söker ledningen på Seabased Industry AB

LÄS MER: Finns miljonerna i sjön?