Ronald Rombrant (LP) och Ulf Hanstål (M) skickade i måndags ett brev till övriga kommunpolitiker med krav på att aktivera krisledningsnämnden.
Ronald Rombrant (LP) och Ulf Hanstål (M) skickade i måndags ett brev till övriga kommunpolitiker med krav på att aktivera krisledningsnämnden. Bild: Lasse Edwartz

Kravet: Aktivera krisledningsnämnden

Coronaläget är extraordinärt allvarligt. Därför måste krisledningsnämnden aktiveras. Det menar oppositionen i Lysekil i ett brev. Men styrande majoritet har inga planer på att följa kravet.

ANNONS
|

På måndagskvällen skickades ett brev ut till Lysekils styrande politiker. I brevet kräver Lysekilspartiet och Moderaterna att kommunens krisledningsnämnd ska kallas in.

– Vi antar att vi kommer att ställas inför en rad händelser som kräver beslut som är kommunövergripande. Det är viktigt att politiken är med här och att alla partier får information och är delaktiga i de beslut som tas, säger oppositionsrådet Ronald Rombrant (LP).

Krisledningsnämnden ska inte fatta stora, principiellt viktiga beslut, utan i stället snabba beslut som är temporära för situationen som uppstått i coronapandemins spår.

– Det kan vara att man skjuter på taxor och avgifter. Det är en fråga som man fattar beslut om i kommunfullmäktige i vanliga fall, men det kan en sådan nämnd fatta beslut om i stället. Det kan till exempel också vara att gymnasieelever ska få rabatt på hämtmat på restauranger i kommunen, säger Rombrant.

ANNONS

Samtidigt menar oppositionsrådet att kommunen redan gör mycket. Ett pandemiteam, under ledning av kommundirektören, har tillsatts och flera beslut har redan fattats.

– Men vi menar att det kommer saker som behöver göras i Lysekils kommun. Vi behöver titta på möjligheter för att underlätta för mindre företag, företag som är betydelsefulla för Lysekil, som i besöksnäringen.

Rombrant säger att han är medveten om att det kan låta alarmistiskt. Men han tycker att det är viktigt att kommunen visar att de tar situationen på allvar.

– Larmklockorna har ringt ett bra tag nu. Vi har hört statsministern tala i termer om att det här är en extraordinär händelse, och allmänheten och företag förväntar sig att det här avspeglas i kommunens agerande, säger Ronald Rombrant.

"Är inte i ett sådant läge"

Men majoriteten har inga planer på att aktivera krisledningsnämnden, meddelar kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S).

– Vi var ju tidigt ute i Lysekil och startade ett pandemiteam som fungerar väldigt bra. En krisledningsgrupp startar vi upp när det är ett sådant läge att man måste fatta beslut som annars ligger på nämnderna. Vi är inte i ett sådant läge i dag, säger han och lägger till:

– Startar man en krisledningsnämnd drar man i gång hela krisledningsorganisationen i kommunen. Man flyttar bara på vem det är som tar beslut, det är tjänstemännen som får den makten och rapporterar det till nämnden.

ANNONS
Jan-Olof Johansson (S) säger att det inte finns några planer på att aktivera krisledningsnämnden.
Jan-Olof Johansson (S) säger att det inte finns några planer på att aktivera krisledningsnämnden. Bild: Edvin Bergström

Han stänger inte dörren för att kommunen kan tvingas ta ett sådant beslut om man skulle drabbas av ett större antal sjukskrivningar. Däremot planerar man just nu för ett åtgärdspaket till näringslivet.

– Vi håller på och jobbar med det, men jag kan inte säga något om storlek eller vad det kommer innehålla. Näringslivsfolket på avdelningen för hållbar utveckling har begärt att få tid på sig, de ska vara färdiga i dag (onsdag) och i morgon förmiddag ska vi sätta oss och få en avrapportering, säger Jan-Olof Johansson och lägger till:

– Det är på gång. Men vi vill inte rusa iväg bara för att andra kommuner fattat beslut.

Krisledningsnämnden i Lysekils kommun består av fem ordinarie ledamöter och fem ersättare. Alla partier utom Sverigedemokraterna och Kommunistiska partiet är representerade i nämnden.

ANNONS