Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På måndag har det kallats till extra bolagsstämma för Seabased AB. Det som ska diskuteras är fortsatt drift eller likvidation av verksamheten.
På måndag har det kallats till extra bolagsstämma för Seabased AB. Det som ska diskuteras är fortsatt drift eller likvidation av verksamheten.

Krisande Seabased kallar till extrastämma

Turerna när det gäller vågkraftsföretaget Seabased fortsätter. Nu har Seabased AB, moderbolag till Seabased Industry som gått i konkurs, kallat till extra bolagsstämma för att diskutera om bolaget ska drivas vidare eller läggas ner.

Det är aktieägarna i Seabased AB som kallats till extra bolagsstämma i Uppsala nu på måndag den 25 mars. Bakgrunden till den extrainkallade stämman är att bolagets kapital är mindre än hälften av det registrerade aktiekapital som finns företaget. Den 17 januari upprättades en kontrollbalansräkning, något som företaget är skyldigt att göra enligt aktiebolagslagen.

Öivind Magnussen är vd på det krisande bolaget Seabased..
Öivind Magnussen är vd på det krisande bolaget Seabased..

En orsak till krisen är att bolaget har en skuld på 28 miljoner till dotterbolaget Seabsed Industy som begärde sig i konkurs för ett par månader sedan.

Enligt kallelsen ska det finnas två förslag för aktieägarna att ta ställning till. Det ena är att driften av bolaget fortsätter. Ett sådant beslut innebär att det ska hållas en ny bolagsstämma inom åtta månader där frågan om verksamheten ska läggas ner åter ska prövas. Det som styr detta är om bolaget har lyckats få fram tillräckligt med kapital eller inte. Bolagets styrelse har tagit fram en åtgärdsplan i syfte att driva verksamheten vidare.

LÄS MER: Vågkrafts-vd vill inte svara på frågor om konkursen

LÄS MER: Seabased har mångmiljonskulder

LÄS MER: Seabased lägger ner i Lysekil

Det andra förslaget är att verksamheten läggs ned.

Seabased AB äger alla rättigheter när det gäller de vågkraftsverk som tillverkats. Det finns ytterligare ett antal dotterbolag företag som är knutet till det här företaget. nämligen Seabased Africa, Seabased Energy British och Seabased Energy USA.