Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/10

Kryssning med okända resmål allt populärare

Det var bara kapten och några till på kryssningsfartyget MS Braemar som visste att fartyget skulle lägga till i Lysekil. Kryssningar med hemliga resmål blir allt populärare.

Kryssning med hemliga destinationer är något som blivit allt populärare. Det var bara kapten och några till på MS Braemar som visste att man skulle lägga till i Lysekil.
– Det har var verkligen ett kul besöksmål och vi tycker att Lysekil är ett vackert besöksmål, säger Tony Hasson som åkt på hemlig kryssning tillsammans med frun Betty.
Det äkta paret som är bosatta i Dower i England har varit gifta i 58 år och bestämde sig nyligen för att åka på en så kallad mystisk kryssning.
Fartyget avgick från England den femte maj med resenärer från i huvudsak Storbritannien. Under kryssningen har man bland annat besökt intressanta platser i Tyskland och Danmark.
– Vi pratar ofta om nästa besöksmål när vi är ombord på fartyget och pratar med andra, säger Betty Hasson.
De tog under onsdagen tillfället i akt att åka in till centrala Lysekil och titta på omgivningarna. Andra kryssningsresenärer åkte på någon av de många utflykter som arrangerades.
Hemlighetsmakeriet har varit stort inför årets kryssningsbesök i Lysekil eftersom det handlade om en kryssning med hemliga resemål. Det är därför Lysekils hamn inte gått ut med information om fartygets namn.
– Det är bara ett fåtal personer som känt till att vi skulle besöka Lysekil, säger Adela Stroia, värdinna på fartyget. Det var först på torsdag morgon som jag fick reda på att vi skulle åka till Sverige. 
Kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S), hamnchefen Tor Carlsen, turistchefen Maria Jämting, vice ordföranden i hamnbolaget Gert-Ove Forsberg, (Lysekilspartiet) och verksamhetsutvecklaren Ellinor Jensen fick möjlighet att träffa fartygets kapten Robert Baamberg från Åland.

Läs också: Hemligt besök

Han fick först ta emot presenter och gav sedan en kort presentation av fartyget MS Braemar som byggdes 1993 och ägs av rederiet Fred Olsen Cruise Lines. Det handlar om ett fartyg som är 195 meter långt och som har kapacitet att ta emot 929 passagerare.
– Det här fartyget går i trafik över hela världen, säger Juha Esco Saretola, som är ett av de högsta befälen på fartyget.
I vintras gick MS Braemar i trafik i Karibien och upp för Amazonas. Nästa vinter är det ett nytt resemål som väntar.
Hamnchefen Tor Carlsen tycker att MS Braemar är ett vackert fartyg.
– Det jag menar är att det här fartyget har en vacker och klassisk siluett. Detta till skillnad från modernare fartyg som har en siluett som ofta påminner om en fyrkant. Det här besöket innebär att vi befäster vår ställning som en plats för framtida besök av kryssningsfartyg.
Redan nästa år är det dags för nästa kryssningsfartyg att lägga till vid Grötö i Lysekil. Det pågår sedan en tid diskussioner i bland annat hamnbolaget om framtida platser där stora fartyg kan lägga till.
Nyligen togs det fram en utredning som visar vad som krävs för att använda Anderssons kaj som en sådan plats.
Det som måste göras är att spränga bort ett större grund utanför kajen för att kryssningsfartyg ska kunna lägga till mer centralt i Lysekil. Att göra detta kostar cirka fyra miljoner kronor.
Kommunalrådet Jan-Olof Johansson vill framhålla att det handlar om en idé som har varit uppe för diskussion.
– Det är viktigt att vi tar fram olika typer av fakta om det blir möjligt att få extra pengar av exempelvis staten, säger han.
– Det skulle bli betydligt lättare för framtida kryssningsresenärer att gå av inne i de centrala delarna av Lysekil, säger Gert-Ove Forsberg.