KBV 001 Poseidon är ett av tre kombinationsfartyg som Kustbevakningen har till större insatser på haven. På söndag ska fartyget bryta en isränna i Gullmarsfjorden.
KBV 001 Poseidon är ett av tre kombinationsfartyg som Kustbevakningen har till större insatser på haven. På söndag ska fartyget bryta en isränna i Gullmarsfjorden. Bild: Kustbevakningen

Kustbevakningen varnar – ska bryta is i fjord

På söndag kommer Kustbevakningen köra sitt stora fartyg KBV 001 i Gullmarsfjorden för att bryta en isränna in till Skredsviksbasen. Man vill därför nu uppmana allmänheten till försiktighet i området.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Årets vinter har varit något över det vanliga. Ihållande minusgrader har skapat isar långt ut på fjordarna och flera personer har gjort det till nöje att vandra samt åka skridskor på det frusna vattnet.

På söndag kommer dock Kustbevakningen att bryta en isränna i Gullmarsfjorden hela vägen in till Skredsvik.

– Det kommer antagligen ske på förmiddagen. Vi gör detta på begäran från Försvarsmakten som har sin bas inne vid Skredsvik, säger David Thorsen, ledningscentralbefäl på Kustbevakningen.

Kombinationsfartyg ska bryta isen

För att kunna genomföra uppdraget ska Kustbevakningen använda sig av fartyget KBV 001 Poseidon. Skeppet är ett så kallat kombinationsfartyg som kan användas till bland annat nödbogsering, släcka bränder och ta hand som större volymer olja.

ANNONS

Nu ska det alltså användas till att bryta is i Gullmarsfjorden.

– Vi varnar allmänheten till att hålla god uppsikt om ni ska röra er i området. Öppet vatten och svaga isar kan förekomma i närheten av rännan, säger David Thorsen.

ANNONS