Kylan tvingar iväg de asylsökande

Kylan kom snabbare än migrationsverket hade räknat med. Därför flyttas nu största delen av de asylsökande från Siviks camping. De närmsta veckorna lär de flesta också ha fått besked om de får stanna i Sverige eller inte.

ANNONS
|

Enligt migrationsverkets avtal med Siviks camping skulle de asylsökande ha bott i villavagnarna till slutet av november. Men nu, efter drygt en månad på campingen, får 70 av de 110 asylsökande flytta till Åtorps herrgård i Munkedal och Tjörnbro Park. Övriga 30 ska tillsvidare bo i stugor i anslutning till campingen.

– Kylan kom snabbare än vi trodde, och villavagnarna är inte avsedda att bo i året runt. Därför är Åtorp och Tjörn ett bättre alternativ, säger Ole Guldal, enhetschef vid migrationsverket i Trollhättan.

Men också de boendena är tillfälliga. Antalet asylsökande som kommer till Sverige är fortfarande fler än vanligt, och det finns ännu inga lediga platser i de ordinarie boendena.

ANNONS

– Vi tittar efter lägenheter och har kontakt med fastighetsbolag i princip över hela Sverige nu, för att hitta lägenheter som har normal standard. Det är den kategorin som fattas, säger Ole Guldal.

Helst ska migrationsverket ha fått fram lägenheter inom tre månader. Då går avtalet med Åtorps herrgård ut. Men troligtvis kommer en stor del av de asylsökande som bott på Siviks camping ha skickats tillbaka till sina hemländer innan dess. Den största delen av dem är romer från balkanländerna - och i de bedömningar som hittills gjort är det få därifrån som fått stanna.

– Sannolikheten för avslag är större för dem från Europa, eftersom skyddsberoende generellt är lägre, säger Ole Guldal.

Migrationsverket prioriterar nu ansökningar från europeiska medborgare, och de flesta kommer få sina besked de närmsta veckorna.

ANNONS