Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Länsstyrelsen ställer tuffa krav för att Preemraff ska få genomföra sin utbyggnad. Bild: Edvin Bergström
Länsstyrelsen ställer tuffa krav för att Preemraff ska få genomföra sin utbyggnad. Bild: Edvin Bergström

Länsstyrelsen ställer krav för Preemutbyggnad

Förbind er till att sänka koldioxidutsläppen till noll år 2040 för att få tillstånd. Det är länsstyrelsen i Västra Götalands krav för att Preemraff i Lysekil ska få genomföra sin utbyggnad. Det framgår av ett yttrande som skickats in till Mark- och miljööverdomstolen.

Efter att Preemraff skickat in kompletterande handlingar till Mark- och miljööverdomstolen har nu även länsstyrelsen i Västra Götaland yttrat sig till domstolen. I Preems reviderade plan framgår att bolaget siktar på att bli klimatneutralt vid raffinaderierna till 2040, något som länsstyrelsen välkomnar.

– Det ser vi väldigt positivt på. Vi tycker också att det är positivt att ändringarna öppnar upp möjligheter för att tillverka förnybara råvaror i Lysekil. Det innebär också att man kan få produkter i form av fossilfria bränslen, som är en viktig del i omställningen av transportsektorn, säger Monique Wannding, chef på länsstyrelsens enhet för miljö- och klimatsamverkan.

Samtidigt vill myndigheten att Preem ska åta sig de utsläppsminskningar som blir följden av de klimatlöften som de presenterar in sin kompletterade ansökan.

– De ansöker om att få släppa ut 2,7 miljoner ton koldioxid under en väldigt lång tid. Det är inte förenligt med klimatlagen att göra det, säger Wannding.

"Väldigt ambitiösa klimatmål"

Det är oklart om kravet går att inkludera i tillståndet, men länsstyrelsen hoppas åtminstone att Preem ska kunna åta sig att sänka sina utsläpp i enlighet med vad länsstyrelsen vill.

– Det är en väldigt komplex fråga. Eftersom Preemraff ingår i EU:s handelssystem med utsläppsrätter finns en paragraf i Miljöbalken som säger att man egentligen inte kan reglera sådant. Å andra sidan finns nu klimatlagen. Det är inte helt tydligt vad som gäller i den frågan. Därför har vi inte tagit ställning till hur det ska gå till, säger Wannding.

Dani Backteg, presschef på Preem, tycker att länsstyrelsens krav ligger i linje med vad bolaget själva vill göra med raffinaderiet i Lysekil.

Dani Backteg, presschef på Preem. Bild: Pressbild
Dani Backteg, presschef på Preem. Bild: Pressbild

– Vi kan se att de uppenbarligen har läst och tagit in våra uppdaterade klimatmål. Det verkar också som att de har förstått att det är fråga om väldigt ambitiösa klimatmål, eftersom det är det de har använt i sitt yttrande, säger han.

Länsstyrelsen vill att ni förbinder er att sänka klimatutsläppen till noll till år 2040, vad tänker ni om det?

– Det är helt rätt och i linje med vad vi har sagt att vi ska göra.