Genredbild Havsbaserad vindkraft.
Genredbild Havsbaserad vindkraft. Bild: Arkiv

Länsstyrelsen: Grönt ljus till vindkraftsparken Mareld

Under onsdagen stod det klart att länsstyrelsen ger klartecken till den havsbaserade vindkraftsparken Mareld. Regeringen behöver nu fatta beslut i frågan.

ANNONS
|

Vindkraftsparkernas vara eller inte vara, är en het fråga längs Västkusten. Bohusläningen har tidigare rapporterat om projektet Mareld, i vilket man vill placera runt 165 vindkraftverk utanför Lysekil och Orust.

Under våren 2023 gav regeringen i uppdrag till Länsstyrelsen Västra Götaland att bereda projektets ansökan. På onsdagen stod det klart att de har kommit fram till ett svar. Bland annat har intressen kring sjöfart, fåglar, fiske, undervattensmiljö och landskapsbild vägts in.

”Efter en sammanvägd bedömning har vi landat i att nyttan med Mareld väger tyngre eftersom den både bidrar till att minska klimatpåverkan och är en förutsättning för regional utveckling”, uppger Monique Wannding, avdelningschef för Miljöskyddsavdelningen på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

ANNONS

Länsstyrelsen menar vidare att en fungerade energimix krävs för att klara av den gröna omställning och elektrifiering, som Västra Götaland står inför.

Vindkraftsparken Mareld uppges kunna generera lika mycket el som 1,2 miljoner hushåll förbrukar på ett år.

LÄS MER:Regeringen går vidare med vindkraftsplanerna utanför Bohuskusten

Bild: Freja Offshore

Frågor behöver lyftas

Länsstyrelsen menar dock att det är några frågor, som behöver lyftas av regeringen i ett större grepp. Exempelvis rörande yrkesfisket, Försvarsmakten och naturvärden i Danmark.

”Ingen elproduktion kan byggas ut utan målkonflikter. Så har det varit historiskt och så är det idag”, uppger länsöverdirektör Jörgen Peters i pressmeddelandet.

Det är nu upp till regeringen att ta beslut kring vindkraftparksplanerna.

Stött på kritik

Vindkraftsplaner i Skagerrak har stött på kritik. Inte minst från fiskare längs kusten.

– De kommer att bli den sista spiken i kistan för skaldjursfisket, om de hamnar i vårt bästa fiskeområde, sa Grundsundsfiskaren Lars-Johan Olsson till Bohusläningen under förra året.

Även majoriteten i Uddevalla kommun har varit starkt emot, och också kampanjat mot vindkraftsplanerna. Bland annat har det rört sig om att genomföra åtgärder för att påverka beslutsfattare och informera allmänheten om de negativa konsekvenserna av vindkraft till havs.

– Vi måste freda Bohuslän, sa kommunstyrelsens förste vice ordförande Henrik Sundström (M) till Bohusläningen i juni 2023.

ANNONS

Förvaltningsrätten slog fast att kommunen överskridit sin kompetens i frågan.

LÄS MER:Majoriteten i Uddevalla vill stoppa vindkraft till havs

LÄS MER:Kommunens kampanj mot vindkraft till havs sågas: ”Helt oförenligt med lagen”

LÄS MER:Bohusläns fiskare rasar mot vindkraftsplaner längs kusten

ANNONS