lastar. Just nu håller de första tio vågkraftverken, som byggts i norra hamnen i Lysekil, på att lastas på pråmar för vidare transport till Kungshamn. I början av juli ska vågkraftverken placeras på havets botten. Bild: Ingvar Spetsmark
lastar. Just nu håller de första tio vågkraftverken, som byggts i norra hamnen i Lysekil, på att lastas på pråmar för vidare transport till Kungshamn. I början av juli ska vågkraftverken placeras på havets botten. Bild: Ingvar Spetsmark

Lastar vågkraftverk på pråmar i Lysekil

Just nu håller de första tio vågkraftverken som byggt i Lysekil på att lastas på tre stycken pråmar. I början av nästa vecka ska vågkraftverken transporteras till Kungshamn och placeras på havets botten.

ANNONS
|

– Nu kan arbetet med världens största vågkraftspark sätta igång på allvar, säger Billy Johansson, VD på Seabased AB.

Nyligen inledde Sandinge Bogsering & Sjötjänst arbetet med att lasta vågkraftverken på tre stycken pråmar.

– Vågkraftverken ska bogseras till Kungshamn de närmaste dagarna, säger Billy Johansson. Nästa steg i denna process är att placera vågkraftverken på havsbotten. Vi ska använda oss av en större kran som klarar av att placera dessa vågkraftverk på havets botten.

Totalt 34 vågkraftverk ska placeras på havsbotten, en bit från Smögen, denna sommar. Till hösten ska verken kopplas in på elnätet.

– Det handlar om att dra en ledning från vågkraftverken till ett ställverk som finns i Kungshamn där den energi som produceras kan levereras ut på elnätet. Det sista steget i denna process är att koppla in bojarna som ska producera el.

ANNONS

I detta moment kommer ett antal specialdykare att anlitas, vågkraftverken kommer nämligen att placeras på mellan 48 och 52 meters djup.

Om satsningen genomförs fullt ut kommer det att finnas 350 vågkraftverk på denna plats om några år. Enligt Billy Johansson ska denna vågkraftspark ge totalt tio megawatt vilket motsvarar den elproduktionen från fem normalstora vindkraftverk. Etapp 1, som genomförs i år, är fullt finansierad, enligt Johansson.

– Det var egentligen meningen att fler vågkraftverk skulle ha placerats på havets botten. Men vi har gjort en del förändringar i konstruktionen under arbetets gång som inneburit att vågkraftverken blivit mer effektiva.

Kostnaderna för Seabased AB har varit stora och detta har lett till flera minus i boksluten. 2013 handlade det om ett resultat på minus sju miljoner.

Billy Johansson arbetar för fullt med att få fram pengar till den planerade vågkraftfabriken i Lysekil, det som behövs är 100 miljoner kronor och han hoppas på många kunder i framtiden.

I dag har företaget ett 60-tal anställda. Den satsning som gjorts hittills har blivit möjligt tack vare stöd från bland annat energimyndigheten, Fortum och Vinnova. Dessutom har företaget gjort två nyemissioner för att få in mer pengar i slutet av förra året och under våren.

ANNONS

– Detta gav oss omkring sju miljoner, säger Billy Johansson.

ANNONS