Emma Nohrén är ordförande för Miljöpartiet i Västra Götaland och förste vice ordförande i Kommunstyrelsen i Lysekil.
Emma Nohrén är ordförande för Miljöpartiet i Västra Götaland och förste vice ordförande i Kommunstyrelsen i Lysekil. Bild: Lasse Edwartz

Lokala MP-toppen efter Lövins avgång: ”Nyckelperson i Preemfrågan”

På onsdagen meddelade Isabella Lövin att hon avgår som språkrör för Miljöpartiet och som vice statsminister. Hon förnekar att oenigheterna inom regeringen skulle ha skyndat på beslutet.
– Det handlar inte om oenighet, säger hon till TT.

ANNONS

Tidigare i somras kom uppgifter om att Miljöpartiet övervägde att lämna regeringssamarbetet med Socialdemokraterna. Anledningen var enligt Aftonbladet tre frågor där MP inte håller med Socialdemokraterna: Striktare migrationspolitik, utbyggnad av Arlanda – och Preemraff i Lysekil.

På onsdagen meddelade Isabella Lövin att hon avgår från sitt språkrörsuppdrag och ministeruppdrag. Men hon nekar till att det skulle ha med oenigheterna inom regeringen att göra.

– Nej, det handlar inte om oenighet. Jag skulle vilja framhålla vilka frågor vi är eniga i. Vi har tillsammans satt målet om att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Det handlar om att vi tillsammans har kunnat lägga fram en industripolitik, stöd till tunga industrier, så att de nu ligger i framkant i klimatomställningen, säger hon till TT och berättar att beslutet att lämna inte varit enkelt.

ANNONS
Miljö- och klimat­minister samt vice stats­minister Isabella Lövin (MP) meddelade under onsdagen att hon lämnar sina politiska uppdrag, men kommer sitta kvar tills att någon ersättare är tillsatt.
Miljö- och klimat­minister samt vice stats­minister Isabella Lövin (MP) meddelade under onsdagen att hon lämnar sina politiska uppdrag, men kommer sitta kvar tills att någon ersättare är tillsatt. Bild: ALI LORESTANI/TT

– Det har självklart varit ett svårt beslut. Men man måste tänka långsiktigt, vi har ett val om två år och jag skulle då avgå under nästa mandatperiod. Det bästa för partiet är att kunna välja ett nytt kvinnligt språkrör som med full kraft går in i valrörelsen 2022. Det finns många bra kvinnliga företrädare för partiet som kan ta den rollen.

Lokala MP-toppen: Lövin är nyckelperson i Preemfrågan

Emma Nohrén sitter som ordförande för Miljöpartiet i Västra Götaland och är förste vice ordförande i Lysekils kommunstyrelse. För henne kom onsdagens besked som en överraskning.

– Jag blev chockad när jag såg nyhetsflashen. Jag hade inte alls förväntat mig att detta skulle ske nu. Men det verkar vara ett genomtänkt beslut, säger hon.

Preem har ansökt om ett miljötillstånd för att få bygga ut Preemraff i Lysekil. Bolaget har fått grönt ljus av både länsstyrelsen, mark- och miljödomstolen – och senast av mark- och miljööverdomstolen. Nu ligger frågan i regeringens händer.

Isabella Lövin har tydligt uttryckt att hon är emot en utbyggnad. Nu konstaterar Emma Nohrén att Lövin har en nyckelroll i frågan, men tror inte att ministerna avgång kommer påverka regeringens slutgiltiga beslut om Preemraff.

– Partiet står stabilt i den frågan. Det är klart att hon är en nyckelperson där, men jag tror inte hennes avgång påverkar beslutet, säger hon.

ANNONS

Isabella Lövin säger att hon kommer att sitta kvar som minister tills ett nytt språkrör är utsett.

– Min avgång påverkar inte regeringssamarbetet, vi har noggrant förankrade långsiktiga strategier som inte är avhängigt av mig som språkrör, säger hon.

Vill inte kandidera

Emma Nohrén har tidigare suttit i riksdagen för Miljöpartiet, men är inte intresserad av att kandidera till att ersätta Lövin.

– Jag är inte intresserad av att bli språkrör, men det finns många kunniga och duktiga inom partiet.

ANNONS