Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Besöker lokalproducenter. Restaurangentreprenör Pelle Sturén (t.h) har träffat flera lokala matproducenter i Bohuslän under ett par dagar. Det hela är ett led i satsningen Sju årstider nio regioner på restaurang Taverna Brillo i Stockholm nästa år. På bilden syns också Ola Ahlen, som jobbar på Svenska Brasserier, Jan Karlsson på Bjällansås gård på Bokenäset och Rolf Nilsson från restaurang Taverna Brillo.

Lokala producenter fick besök från Sturehof

Pelle Sturén, restaurangentreprenör i Stockholm, har gjort en rundtur bland livsmedelsproducenter vid Gullmarsfjorden.

Besöket är en del i en satsning på att låta lokala matleverantörer från Sverige visa upp sig i huvudstaden.

– Det är meningen att dessa lokala producenter ska få möjlighet att visa upp sina produkter på restaurang Taverna Brillo nästa år, säger Pelle Sturén. Den 10 till 12 oktober 2014 är temat Gullmarsfjorden och givetvis handlar en del om att servera mat som har anknytning till denna fjord på något sätt.

Pelle Sturén, som jobbat som kock i 35 år, är en av delägarna i Svenska Brasserier som ligger bakom restaurangerna Sturehof, Riche, Teatergrillen och Taverna Brillo. Just nu håller han på att besöka olika platser i Sverige och träffa lokala livsmedelsproducenter.

På onsdag förmiddag bar det av till Bjällansås gård på Bokenäset i Uddevalla kommun. Gården drivs sedan ett antal år av lantbrukaren Jan Karlsson som varit med om att starta gröna gårdar i början av 2000-talet. Karlsson pratade bland annat om kvalité på köttet och mat som massproduceras.

– I dag är det tyvärr så att en stor del av produktionen av livsmedel består av vatten, socker och fett som blandas samman på ett fiffigt sätt, sade Jan Karlsson till de tre kockarna från Stockholm.

Pelle Sturén, Rolf Nilsson och Ola Ahlén anser att intresset för mat av bra kvalité blir allt större i Sverige.

– Det är bara att titta på hur nya kök ser ut och vilken betydelse köket fått i många svenska hem, säger Pelle Sturén.

Under tisdagen och onsdagen träffade han ett antal lokala livsmedelsproducenter med verksamhet i närheten av Gullmarsfjorden. Lars Marstone berättade om sina musselodlingar och ostron som han har plockar på djupt vatten. Ann Snowden, bosatt i närheten av Brastad, gav ett smakprov på lokalt producerad sylt och marmelad och Björn och Gunnel Södergren på Skaftö Havsfiske pratade om hummer och kräftfiske.

– I dag finns det allt fler lokala producenter av livsmedel. För tio år sedan såg det inte ut på samma sätt i Sverige.

Projektet har döpts till Sju årstider, nio regioner och kommer att genomföras på restaurang Brillo, en relativt nystartad restaurang med en yta på 1700 kvadratmeter, som ligger på Sturegatan i Stockholm. Dalarna, norrlandskusten, Skåne, Gotland, norra och södra Stockholm, är några exempel på andra regioner som deltar i denna satsning.

– Vi hoppas att flera lokala producenter från Bohuslän kommer på besök nästa år, säger han.

Bild: Ingvar Spetsmark