Svårtstyrt. Det är allt annat än lätt att styra Lysekils kommun, enligt kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S).
Svårtstyrt. Det är allt annat än lätt att styra Lysekils kommun, enligt kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S).

Lugnare efter turbulent start

Den första halvan av mandatperioden var turbulent i Lysekils kommun. Men nu har det lugnat ner sig och Socialdemokraterna, Centern, Folkpartiet och Moderaterna har lyckats hålla ihop samarbetet.

ANNONS
|

– Resultatet i valet innebär att det inte går att bedriva samma politik som vi skulle ha gjort om vi haft majoritet, säger Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd i Lysekils kommun. Det är viktigt att lyssna på vad de övriga partier som vi samarbetar med vill och vissa frågor har lagts åt sidan.

– Det är synd att det inte går att skapa en politisk majoritet i Lysekils kommun och detta påverkar styret av kommunen, säger oppositionsrådet Ronald Rombrant (Lysekilspartiet). Man får inte glömma bort att kommunen i år styrs med vår budget.

Enligt Johansson kan den styrande politiska minoriteten inte strunta i Lysekilspartiet och Miljöpartiet som är den största oppositionsgruppen med nio mandat.

ANNONS

– Det var inte några större skillnader mellan vårt budgetförslag för 2016 och det förslag som fick majoritet i fullmäktige, säger Jan-Olof Johansson. De utredningar som de föreslog har kommunchefen fått i uppdrag att genomföra.

Många menar att den styrande minoriteten borde ha avgått efter att ha förlorat i budgetomröstningen 2015. Men det gick inte att få politisk majoritet för detta när frågan var uppe i fullmäktige. Kommunistiska partiet och Vänsterpartiet var inte beredda att ta över makten. Samtidigt hoppade Kristdemokraterna av samarbetet med Lysekilspartiet och Miljöpartiet.

Sverigedemokraterna stödde också det förslag till budget som fick majoritet. Enligt Christoffer Zakariasson var man redo att stödja Lysekilspartiet och dess stödparti för att få et nytt styre av kommunen.

– Det är beklagligt att de inte fanns någon vilja att ta ansvar för kommunens styre, säger Ronald Rombrant.

Kommunistiska Partiet och Vänsterpartiet vill inte sätta sig i knät på Lysekilspartiet eller Sverigedemokraterna, enligt Stig Berlin (KP).

– Vi vill fortsätta att driva vår vänsterpolitik, säger han. Vi valde att stödja det näst bästa förslaget när vårt förslag till budget hade röstats ner. De som lägger en vänsterbudget får vårt stöd.

Plusresultat för kommunen, nya chefer, bättre arbetsmiljö för kommunanställda, åtgärder för bättre resultat i skolan och mer ordning och reda i socialnämndens område är några saker som lyftes fram i valrörelsen 2014.

ANNONS

– Det ser betydligt ljusare ut när det gäller ekonomin och vi har lyckats amortera ner vår låneskuld, säger Jan-Olof Johansson.

– Men man får inte glömma bort att en del av de pengar vi fått är engångsintäkter, säger Ronald Rombrant.

2014 saknades det förvaltningschefer på i stort sett alla poster.

– Nu har vi tillsatt samtliga tjänster, säger Jan-Olof Johansson.

En annan fråga som har diskuterats flitigt är problemen för Socialnämnden och de återkommande underskotten. Johansson menar att situationen förbättrats i år och att detta kommer att bli tydligt när nästa delårsbokslut presenteras.

– Det kommer att se bättre ut när det gäller budgeten, säger han.

Ronald Rombrant är däremot inte nöjd och menar att vissa kostnader inom socialnämndens område är alldels för höga.

– Det visar olika undersökningar som har gjorts.

Ett annat vallöfte handlar om bättre resultat inom skolan.

– Målet för oss är att fler ungdomar ska gå ur skolan med godkända resultat än i dag, säger Jan-Olof Johansson.

Ronald Rombrant anser att det behövs mer pengar till skolan och att det finns möjlighet att föra över resurser från i första hand socialförvaltningens område.

ANNONS