Mellan fem och sju gymnasieungdomar får under en månad kommunhuset i Lysekil som arbetsplats.
Mellan fem och sju gymnasieungdomar får under en månad kommunhuset i Lysekil som arbetsplats. Bild: Karl af Geijerstam

Lysekil anställer unga kommunutvecklare

Gymnasieungdomar ska anställas av Lysekils kommun. Mellan fem och sju personer ska plockas in för att ge ett ungdomsperspektiv på kommunen.

ANNONS
|

I höstas genomförde Lysekils kommun en enkät bland elever i högstadiet och gymnasiet. Enkäten, som kallas Lupp (lokal uppföljning av ungdomspolitiken), är en nationell enkät och har tagits fram av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

– Under en månad ska vi anställa mellan fem och sju ungdomar från gymnasiet. De ska analysera resultatet från enkäten och ge förslag på åtgärder som ska presenteras för politiken, säger Louise Wicksell, nytillträdd processtödjare för barnkonventionen.

Sedan barnkonventionen blev svensk lag har Wicksell anställts på Lysekils kommun för att säkerställa att förvaltningar och kommunala bolag följer den nya lagen. Och ett av processtödjarens första steg blir att anställa gymnasieelever.

ANNONS

– Vi ska göra ett pilotprojekt. Tanken är att anställa dem i april, men vi får se hur det blir med corona. Efter en månad kommer piloten att utvärderas, och förhoppningsvis blir kommunutvecklarna någonting vi fortsätter med även framöver.

Louise Wicksell anställdes som processtödjare för barnkonventionen i höstas.
Louise Wicksell anställdes som processtödjare för barnkonventionen i höstas. Bild: Privat

Pilotprojektet pågår i en månad och då träffas de unga kommunutvecklarna vid fyra tillfällen. De ska få en introduktion och ge en presentation för kommunens politiker.

– Jag hoppas att ungdomarna får mersmak och att det byggs upp en känsla för att de kan påverka saker i kommunen och att de har rätt att göra det. Jag hoppas också att medarbetarna i kommunen känner att det är viktigt med ett ungdomsperspektiv och att det blir en återkommande tjänst, säger Louise Wicksell.

”Ett sätt för ungdomar att påverka”

Kommundirektören Leif Schöndell menar att kommunutvecklare är ett alternativ till ungdomsfullmäktige, som han menar inte fungerar särskilt bra längre.

– Det är ett sätt för ungdomar att påverka kommunala frågor, säger Louise Wicksell och fortsätter:

– Det är sant som han säger. Den här Lupp-enkäten har visat att många unga vill ha ett extrajobb och det här ger möjlighet till lite extrajobb för några ungdomar.

Kommunen håller nu på att skriva en jobbannons som ska läggas ut.

– Den ska kommuniceras ut på olika sätt. Sedan får vi se hur många som söker och beroende på det kommer det ske olika många gallringar.

ANNONS

Hur stor ersättning kommer de att få?

– Det är inte helt bestämt. Men en utgångspunkt är timlönen för feriepraktik.

ANNONS