Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lysekil kritiseras för hantering av Gullvivan

Turerna kring äldreboendet Gullvivan på Skaftö i Lysekils kommun fortsätter. Nu får Lysekils kommun kritik av Inspektionen för vård och omsorg för sin hantering av Skaftöhemmet. Beslutet planerades inte med de boende – och något formellt beslut togs aldrig, skriver Ivo.

Äldreboendet Gullvivan på Skaftö stängdes temporärt i början av sommaren. De tolv äldre som bodde på Skaftöhemmet fick flyttas till andra boenden. Efter beslutet har socialnämnden i Lysekils kommun fått skarp kritik av Skaftöbor, och har bland annat haft väktare på plats när nämnden sammanträtt.

Nu väljer även Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, att kritisera kommunens hantering, rapporterar P4 Väst.

Ivo kritiserar att kommunen inte planerade och genomförde flytten tillsammans med de boende och att detta skapat oro och ängslan. Kommunen fattade inte heller något formellt beslut, vilket hade inneburit att beslutet hade kunnat överklagas.

Eva Karlsson är Socialchef i Lysekil och håller med kritiken från Ivo om att kommunen inte gav tillräckligt med information.

– Det är klart att det är tydligt att vi skulle ha informerat mer än var vi gjorde. Nu var detta var en akut situation vilket gjorde att vi inte hade den tiden att informera i så god tid som vi hade velat göra, säger hon till P4 Väst.

Sedan tidigare står det klart att socialnämnden gett sig själv möjlighet att skjuta upp ett beslut om ett eventuellt öppnande av Gullvivan till nästa år. Under onsdagen beslutades också att en planerad utbyggnad av äldreboendet blåses av.