Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bengt Sjöberg, affärsman från Lysekil, donerar två miljarder kronor till cancerforskning.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Lysekilsbo donerar 2 miljarder till cancerforskning

Bengt Sjöberg är en framgångsrik affärsman från Lysekil. Nyligen fick han besked att han har cancer, och nu donerar han stora delar av sin förmögenhet till forskning.

Jag har under flera år haft intentionen att bilda någon form av stiftelse för att ge tillbaka till samhället av det kapital jag samlat ihop under min livstid, säger han i ett pressmeddelande från Kungliga Vetenskapsakademien.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Siffrorna för överlevnad idag inom svensk lungcancervård är nedslående och om jag kan vara med och hjälpa ett antal människor till bättre livskvalitet och längre överlevnad är det värt varenda krona.

Tanken är att ett pris på en miljon dollar ska delas ut årligen till en framstående cancerforskare eller grupp av cancerforskare. Priset kommer att delas ut av den för ändamålet bildade Sjöbergsstiftelsen, i nära samarbete med Kungliga Vetenskapsakademien. Utöver Sjöbergpriset uppskattas stiftelsen kunna dela ut 60–70 miljoner kronor om året och redan förs diskussioner med Karolinska Institutet i Stockholm om ett nytt cancercenter.

– Min tanke är att stiftelsen främst ska inrikta sig på cancerforskning, men om man i framtiden löser cancerns gåta vill jag att stiftelsen ska kunna bidra till annan medicinsk forskning och även till forskning inom miljöområdet. Jag vill att de forskningsinsatser som jag bidrar till ska vara så kliniskt inriktade som möjligt, för att snabbt kunna appliceras. Min förhoppning är att stiftelsen ska bidra till en delvis ny syn på behandling av cancer, där man är lika öppen för att utvärdera både konventionella och okonventionella behandlingsmetoder, likväl som en kombination av dom båda, säger Bengt Sjöberg.

Bengt Sjöberg bor sedan länge i Hong Kong, där han varit verksam i bland annat transportbranschen, men han kommer ursprungligen från en gård utanför Lysekil. Det är också i Lysekil som Sjöbergsstiftelsen kommer att ha sitt säte. Vid årsskiftet fick han besked att han hade långt gången lungcancer.

– Det kom som en chock, en blixt från klar himmel. Jag har inte haft en sjukdag på 45 år och helt plötsligt få obotlig sjukdom. Cancerläkaren ruskade på huvudet och sa "Sjöberg, vi har ingen bot för dig", berättar han för Bohusläningen.

Tanken på en stiftelse har han haft länge, men i och med att han själv diagnosticerades med cancer stod det klart vad han skulle göra. Förhoppningen är att stiftelsens pengar ska kunna tas i bruk redan under 2016.

– Jag är affärsman och har ägnat mitt liv åt att bygga företag, men det här är det mest givande jag ägnat mig åt och jag vill se resultat så snart som möjligt.