Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Lysekilskafé slår igen för att inte sprida virus

Café Opera i centrala Lysekil stänger. I två veckor kommer kaféet ha låsta dörrar för att minska risken för att sprida coronaviruset. Ägaren, Alaa Murad, tycker att det vore oansvarigt att hålla öppet – speciellt när en stor del av kundkretsen tillhör personer i riskgrupper.

När Alaa Murad klev in på jobbet på Café Opera i Lysekil i fredags och lördags slog det honom. Lokalerna var fyllda. På varenda stol, vid varenda bord, satt någon av hans stammisar. Pensionärer dessutom.

Nu, bara några dagar senare, plockar han ut de sista varorna ur diskarna. Två petit chouxer ligger ensamma kvar i glasmontrarna.

Med coronavirusets framfart i bakhuvudet såg han nämligen bara en lösning: stäng kaféet.

– Mina kunder är framför allt pensionärer. Det räcker att en person här blir sjuk, jag blir jätteledsen, säger han.

"Ska vara som en familj"

Murad betonar dels sitt eget ansvar som kaféägare, men också varje individs ansvar. Flera gånger återkommer han till att samhället måste hjälpas åt för att stävja spridandet av coronaviruset.

– Vi är inte läkare. Vi kan inte hitta en medicin mot smittan, vi kan bara kontrollera våra liv. Vad vi gör, hur vi äter och var vi slänger vårt skräp. Alla måste tänka på sin nästa. Vi ska vara som en familj, hela Lysekil, säger han och lägger suckande till:

– Folk planerar inte för varandra. De köper upp allt toapapper för sig själva, men tänker inte på andra.

Uppmanar fler att följa efter

I två veckor kommer nu Café Opera att hålla stängt, och Alaa Murad vill uppmuntra fler butiker att följa hans exempel.

– Det viktigaste är att man gör vad man kan. Frisörer, kaféer och pizzerior är inte viktiga just nu. Det som är viktigt är att apotek, matbutiker och bensinmackar har öppet, säger han och lägger till:

– Först och främst kommer jag att hålla stängt i två veckor. Men det kan bli längre, jag vet inte. Någon i min familj kanske blir sjuk, jag kanske blir sjuk. Jag vet inte.

Murad har satt upp lappar i fönstren med beskedet. Han ser fortfarande sina kunder gå förbi, men för honom själv är det här sista dagen han är på jobbet under de kommande två veckorna.

– I mitt land har det varit kris länge. Det har inte varit coronaviruset, men det har varit Daesh (IS, reds.anm.). Vi vet kanske mer om hur man möter en kris än svenskar gör. Sverige har hjälpt oss länge, nu är det vår tur att hjälpa Sverige.